Mi történik a pályázat benyújtása után? - Szolidaritási szerda 7.

Az, hogy benyújtottátok a pályázatot, csak egy nagy kaland kezdete. Hogy milyen utat jár be egy projekt a későbbiekben? Cikkünkből megtudhatjátok!

Mi történik a pályázat benyújtása után? -  Szolidaritási szerda 7.
Mi történik a pályázat benyújtása után? - Szolidaritási szerda 7.

1. Támogatott vagy sem? Ez itt a kérdés!

A pályázat benyújtása után különböző ellenőrzéseken esik át, amik alapján eldől, hogy kaptok-e támogatást a projekt megvalósítására.

Formai ellenőrzés

A pályázati anyag elsőként az Európai Szolidaritási Testület magyar nemzeti irodájához, azaz a Tempus Közalapítványhoz (hozzánk) kerül formai ellenőrzésre, amit a pályázatkezelő munkatársak végeznek el. Időben beérkezett a pályázat? Vannak hiányzó mellékletei? A tevékenységek helyszíne (szolidaritási projektek esetén ez mindenképpen Magyarország) és hossza (2-12 hónap) megfelelnek a pályázattípus követelményeinek? A megvalósító csoport tagjainak száma (min. 5 fő) és életkora (18-30) is stimmel?

Ha hiányos a pályázat, akkor lehetőségetek van hiánypótlásra, de ha a hiánypótlás sem érkezik meg időben és rendben, akkor a pályázati anyag nem kerül tartalmi elbírálásra.

Jó tudni: ahogy az előző cikkünkben is említettük, a Felelősségvállalási nyilatkozatot már a pályázat benyújtásakor csatolnotok kell. A többi mellékletet később is tudjátok pótolni: hiánypótlásra egyszer, 5 munkanapon belül van lehetőségetek.

Tartalmi ellenőrzés

Ezután a pályázatotok két külsős bírálóhoz kerül, akik tartalmilag nézik azt át. A projekt célja összhangban van a szolidaritási projektek és az Európai Szolidaritási Testület céljaival? A tervezett tevékenységek hozzájárulnak a célotok eléréséhez? A célcsoport igényeit figyelembe vettétek? A csoport tagjainak szerepét és feladatait pontosan leírtátok? Világosan megjelenik azt a tanulási folyamat, amit a projekt során bejártok majd? Átjön, hol, hogyan, kinek és miért kommunikáltok majd a projektről? Reális a tervetek, megfelel az arányosság elvének? (Fontos, hogy a cél, az elérni kívánt közönség nagysága, a tevékenységek száma, mérete illeszkedjen a lehetőségeitekhez. Nem kell világot megváltani, de mérjétek fel, milyen hatást tudtok elérni a tervezett projekttel!)

Miután a két bíráló értékelte a pályázatot, közösen meghatároznak egy pontszámot, amely alapján eldől, hogy támogatást kap-e a projektetek.

Jó tudni: Ha szeretnétek megtudni, hogy milyen elvek alapján nézik át a bírálók a pályázatotokat, olvassátok el az Expert Guide-ot!

Technikai ellenőrzés

Ha formailag rendben a pályázat, és a tartalmi ellenőrzés alapján a bírálók támogatásra javasolják, a technikai ellenőrzés következik. Ez azt jelenti, hogy a Tempus Közalapítvány munkatársai megnézik, hogy az igényelt költségek a pályázati útmutatóban meghatározott szabályoknak megfelelnek-e. Alaposan megindokoltátok, hogy miért van szükségetek külső coach segítségére? A kevesebb lehetőséggel rendelkező fiatalok részvételéhez igényelt rendkívüli költségek reálisak és a szabályoknak megfelelőek? Előfordulhat, hogy ez alapján nem a teljes megigényelt támogatást kapjátok meg. Ez kellemetlen lehet, ugyanakkor elkerülhető, ha pályázatbenyújtás előtt ellenőrzitek a pályázati útmutató támogatható költségekre vonatkozó részét!

Egy nagy kaland kezdete

2. Információs nap és a projekt megvalósítása

Ha támogatást nyer a pályázatotok, a nemzeti iroda információs napján vehettek részt. Itt költségvetéstől kezdve beszámoláson át kommunikációs tippekig mindenféle hasznos és érdekes információt kaptok, és persze feltehetitek kérdéseitek annak érdekében, hogy később zökkenőmentes legyen a projektmegvalósítás. Kezdő pályázóként mindenképpen vegyetek részt rajta!

Ezután következik a szerződés aláírása és megnyílik a Beneficiary Module, az a felület, amelyen keresztül a következő hónapokban a projekt nyomon követése zajlik, illetve a projekt lezárását követően a beszámolót is itt fogjátok benyújtani. A szerződés aláírása után kapjátok meg a támogatás első részletét (annak a 80%-át), és kezdhetitek el a projekt megvalósítását, valamint hírt adhattok róla másoknak.

Jó tudni: a projektmegvalósítás során kiemelt szerepe van a projektről való kommunikációnak is. Olvassátok el ezzel kapcsolatos tippjeinket!

3. Beszámolás és a projekt zárása

A projektetek megvalósítása után jön a beszámoló a Beneficiary Module felületén. A pályázathoz hasonlóan itt is egy űrlapot kell kitöltenetek és a szükséges dokumentumokat csatolnotok. Mivel ekkor mutathatjátok meg, hogy milyen eredménnyel zártátok a projektet és milyen utat jártatok be, a beszámolásra érdemes legalább annyi időt számolni, mint amennyit a projekt megírására szántatok. (Arról, hogy mikre érdemes odafigyelni a beszámoló írásakor, egy későbbi cikkben írunk majd.)

Ha a beszámoló rendben van, akkor a megkapjátok a támogatás maradék 20%-át, és ez a kaland hivatalosan véget ér!

Jó tudni: a sikeres projekteknek mi is különböző bemutatkozási lehetőséget biztosítunk. Egyrészt, interjúkat készítünk projektmegvalósítókkal (itt például Dombfalvát ismerhetitek meg), de akár arra is felkérhetünk titeket, hogy mutassátok be eredményeiteket az évente megrendezett eseményünkön, a Solidarity: ON-on! 2021-ben például az Autifi Csoport és a Közeljövő Színházi Nevelési Csoport mutatkozott be, amiről felvétel is készült.

+1. Ha nem kap támogatást a projektetek

Akkor sem kell elcsüggedni. Mivel egyre többen fedezik fel a szolidaritási projektekben rejlő lehetőségeket, egyre nagyobb a verseny. Nekünk az a célunk, hogy az elhivatott pályázókat különböző eszközökkel segítsük a pályázat benyújtásában és a minőségi projektmegvalósításban.

Részt vehettek például szolidaritási projektekkel kapcsolatos képzéseken vagy rendezvényeken, de akár személyes konzultációra is bejelentkezhettek, ahol a pályázatkezelő munkatársak válaszolnak a kérdéseitekre és segítenek a projekt pontosabb kidolgozásában.

Évente kettő pályázatbeadási határidő szokott lenni: a beérkező anyagokat úgy bíráljuk el, hogy a következő határidőre lehetőségetek legyen benyújtani a feljavított pályázatot.

Jó tudni: személyes konzultációra már a pályázatbeadás előtt is jelentkezhettek. Ilyenkor érdemes elküldeni a projektterveteket, akár úgy, hogy a webform kérdéseire egy Wordben válaszoltok. A konzultáció történhet online vagy személyesen a nemzeti irodában is (ha éppen nincsenek koronavírussal kapcsolatos korlátozások…). Előtte mindenképpen időpontot kell egyeztetnetek, hogy biztosan ráérjen az a pályázatkezelő munkatárs, aki tanácsokkal tud ellátni titeket. Konzultációra itt tudtok jelentkezni: esc@tpf.hu.

Olvassátok el a Szolidaritási szerda cikksorozat összes részét!


Ha kérdés merülne fel vagy szeretnétek még egy témáról többet megtudni, írjatok a Facebook oldalunkon!


Olvassátok el a Szolidaritási szerda cikksorozat összes részét!

  1. A szolidaritási projektek alapjai
  2. 3 kérdés a célotokról
  3. 5 tanács a sikeres projekthez
  4. 3+1 tipp a csapatmunkához
  5. A pályázatírás 5 lépése
  6. 7 dolog, amin elcsúszhat a pályázat
  7. Mi történik a pályázat benyújtása után?
  8. 5+1 kérdés a hatékony kommunikációhoz
  9. 7 tanács a sikeres beszámolóhoz


A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×