3 kérdés a célotokról - Szolidaritási szerda 2.

A szolidaritási projektek központi eleme az, hogy a megvalósítók valamilyen pozitív változást szeretnének elhozni a helyi közösség életébe.

3 kérdés a célotokról - Szolidaritási szerda 2.
3 kérdés a célotokról - Szolidaritási szerda 2.

A cél eléggé „alapnak” tűnhet, azonban érdemes végiggondolni néhány kérdést még a pályázat beadása előtt.

Kihívásokat, javításra szoruló dolgokat könnyen észrevesz az ember. Például sokakat idegesíthet, hogyha a kutyasétáltatás nyomai a járdán maradnak vagy cigicsikkek sokasodnak az buszmegállóban, azonban ez önmagában nem feltétlenül elég egy szolidaritási projekt megvalósításához. Ahhoz, hogy a projekt működésképes legyen, alapvetően három szempontból kell megvizsgálnotok azt a kihívást, azt a célt, amit a projektetek később képviselni fog.

1. A célotok fontos a helyi közösségnek vagy a közösség egy részének? 

A szolidaritási projektnek ahhoz a közösséghez kell kapcsolódnia, amelyben éltek, bár foglalkozhattok regionális vagy akár országos kihívással is, sőt, ha határmenti projektről van szó, a szomszédos ország településéhez is kapcsolódhatnak a projekt egyes részei. A helyi közösségnek legalább egy csoportjára hatással kell lennetek, őket nevezzük a projekt célcsoportjának. A célcsoportotokat különböző szempontok alapján határozhatjátok meg. Ez lehet többek között földrajzi (pl.: egy kis falu lakosai), korosztály szerinti (pl.: a 14-18 éves kamaszok) vagy érdeklődés szerinti (pl.: a helyi deszkások) felosztás is, de akár valamelyik helyi marginalizált csoportnak (pl.: a helyi autistáknak) is szólhat a projekt. 

A célcsoport pontos meghatározása nélkül nem lehet felmérni annak az igényeit, ami viszont elengedhetetlen ahhoz, hogy alátámasszátok a projekt szükségességét (és megkapjátok a megvalósításához a támogatást). Ezért fontos kideríteni, hogy az a problémakör, amellyel a projekt során foglalkoznátok, tényleg érdekli-e őket. Ehhez csinálhattok egy formális felmérést, de akár informális úton is hírt kaphattok erről a szükségletről, amikor beszélgettek a célcsoport néhány tagjával, és kiderül például, hogy a deszkásoknak kéne egy közösségi tér, ahol úgy gyakorolhatnak, hogy nem zavarnak másokat.

TIPP! Az igényeket felmérhetitek egy online kérdőív (pl.: Google forms) révén vagy akár beszélgetés során, videóchaten is. 

2. A célotok beleillik a Testület értékrendszerébe?

A szolidaritási projektek az Európai Szolidaritási Testület támogatásával valósulhatnak meg, így nem csak helyi kihívásokra kell reagálniuk, valamilyen európai értékhez is kapcsolódniuk kell. 

Csak hogy a fenti példánál maradjunk, hiába fontos a deszkásoknak egy közösségi terület kialakítása, nem mindegy, hogy milyen formát ölt az a tér. Nem lehet például kocsma, ezt ugyanis nem támogatná a Testület, mivel az alkohol terjesztése nem felel meg az európai értékeknek. Viszont egy olyan biztonságos közösségi tér kialakítása, ahol gyakorolhatják a deszkázást és megtaníthatják azt másoknak is, már illeszkedik az európai értékekhez. Egy ilyen terület amellett, hogy a deszkás közösség építését lehetővé teszi, lehetőséget ad arra is, hogy mások is megismerjék a szubkultúrát, ráadásul biztosítja, hogy a deszkások a saját, külön területükön gyakoroljanak, és ne a helyi lakosokat veszélyeztessék a járdán.  

TIPP! Ha szeretnétek többet megtudni a Testület értékrendszeréről, olvassátok el ezt az oldalt vagy az aktuális pályázati útmutatót!

A cél kiválasztásakor hallgassatok a szívetekre!


3. A célotok fontos számotokra annyira, hogy hónapokon vagy akár egy éven át foglalkozzatok vele?

Nemcsak az a számít, hogy a helyi közösség szükségleteire reagáljatok és egyfajta európai értéket domborítsatok ki a projekt során, hanem az is, hogy a szívügyeteknek érezzétek azt. Lehet egy cél bármilyen jó vagy nemes, ha nem izgat titeket, nem vagy csak nyögvenyelősen fogjátok azt megvalósítani. A cél kiválasztásakor mindenképpen hallgassatok a szívetekre is! 

TIPP! Szánjatok arra egy-két órát, hogy megbeszéljétek és összeírjátok, kit mi és miért motivál. Ehhez számítógépen jó felület lehet az IdeaBoardz, ahol különböző elrendezésben jegyzeteket gyűjthettek a témában, vagy az olyan online mind mapping eszközök, mint a Bubbl.us vagy a MindMeister. A végeredményt valamilyen formátumban mentsétek le, mert később, a pályázat írása vagy projekt megvalósítása közben érdemes és érdekes lesz újra elővenni!

Kérdések, amiket érdemes körül járnotok

 • Milyen kihívásokat, problémákat, jelenségeket látunk a közösségünkben?
 • A közösség tagjai is problémaként vagy kihívásként élik azt meg?
 • Pontosan kik élik meg annak? (Kik alkotják az elsődleges célcsoportot?) Hogyan tudnánk segíteni nekik?
 • A téma, amivel foglalkozni szeretnénk, az európai értékek szintjén is megjelenik?
 • Miért érdekel miket ez projekt, miért szeretnénk azt megvalósítani?
 • Mi fog minket motiválni hónapokkal később is?
 • Miért fontos nekünk ez a téma? Hogyan kötődünk hozzá? Miért épp mi foglalkozunk ezzel?

Olvassátok el a Szolidaritási szerda cikksorozat összes részét!


Ha kérdés merülne fel vagy szeretnétek még egy témáról többet megtudni, írjatok a
Facebook oldalunkon!


Olvassátok el a Szolidaritási szerda cikksorozat összes részét!

 1. A szolidaritási projektek alapjai
 2. 3 kérdés a célotokról
 3. 5 tanács a sikeres projekthez
 4. 3+1 tipp a csapatmunkához
 5. A pályázatírás 5 lépése
 6. 7 dolog, amin elcsúszhat a pályázat
 7. Mi történik a pályázat benyújtása után?
 8. 5+1 kérdés a hatékony kommunikációhoz
 9. 7 tanács a sikeres beszámolóhoz


A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×