A szolidaritási projektek alapjai - Szolidaritási szerda 1.

Az első részből megtudhatjátok, mi is az a szolidaritási projekt és milyen területen valósíthatjátok azt meg.

A szolidaritási projektek alapjai - Szolidaritási szerda 1.
A szolidaritási projektek alapjai - Szolidaritási szerda 1.

Szeretnétek jobbá tenni, alakítani a helyi közösséget? Fontosnak érzitek a helyi gyerekek sorsát/a fenntarthatóságot/az idősek digitalizációját/a médiatudatosság terjesztését? Vagy valami más téma a szívügyetek? Vágjatok szolidaritási projektbe, és pályázzatok a havi 500 eurós támogatásra!

Mik is azok a szolidaritási projektek?

A szolidaritási projektek olyan hazai tevékenységek, amiket 18-30 éves fiatalok kezdeményezhetnek és valósíthatnak meg. A cél az, hogy valamilyen pozitív változást hozzatok el a helyi közösségbe, annak valamilyen kihívására keressetek választ a projekt során. Szolidaritási projektek megvalósítását az Európai Szolidaritási Testület, az EU programja támogatja, amelynek – ahogy a neve is mutatja – az a célja, hogy európai szinten előmozdítsa a szolidaritást.

A projekt hossza: 2-12 hónap.

Célja: helyi pozitív változás.

Megvalósítók: min. öt, 18-30 éves fiatal.

Támogatás: havonta 595 euró a projekthossztól függően.


Szolidaritási projektet minimum 5 fős csoportként tudtok megvalósítani – lehettek akár többen is, de kevesebben nem.

Egy helyi kihívást kell keresnetek. Ti mit éreztek igazán fontosnak? Zavar talán, hogy annyi autó jár az utcán vagy, hogy elhanyagolják a helyi közösségi házat? A helyi művészeket nem ismerik, nem értékelik eléggé? Esetleg úgy gondoljátok, játékosabban kéne a gyerekeket tanítani? Bármilyen olyan jelenségre megpróbálhattok megoldást találni, amely a Szolidaritási Testület értékrendszerébe illik. A Testület számtalan területet lefed környezetvédelemtől kezdve, demokratikus részvételen vagy a kultúrán át, a helyi, marginalizált csoportok támogatásáig.

Ezután azt kell kidolgoznotok, hogy hogyan szeretnétek reagálni erre a kihívásra, hogyan szeretnétek javítani a helyzeten. Ahhoz, hogy szolidaritási projekt megvalósítására támogatást kapjatok, pályázatot kell majd benyújtanotok, amiben kifejtitek, mit terveztek csinálni, és miért épp azt. Ennek nem kell elszállt dolognak lennie: ha az autóhasználatot szeretnétek csökkenteni, kialakíthattok közösségi biciklikölcsönzést; ha a közösségi ház van rossz állapotban, a helyi fiataloknak pedig külön térre van szükségük, felújíthatjátok azt; ha a helyi feltörekvő művészeket szeretnétek segíteni, kiállításokat szervezhettek nekik; ha pedig a hátrányos helyzetű gyerekek nyelvtanulását segítenétek, játékos workshopokat tarthattok nekik.

A cél, hogy pozitív változást hozzatok el a helyi közösségbe

Ebben a kalandban persze nem vagytok egyedül: egy általatok választott befogadó szervezet segít nektek az adminisztrációs folyamatban, egy szintén általatok választott coach pedig projektmenedzsmenthez kapcsolódó, vagy épp konfliktuskezelési tanácsokkal lát majd el titeket.

Ez a folyamat elsőre talán nagyon komplexnek tűnhet, de cikksorozatunkban olyan tippekkel és tanácsokkal látunk majd el titeket, amelyek segítségével kigondolhatjátok saját projekteteket és felkészülhettek akár már a következő pályázatbeadási határidőre! 

Jó tudni: évente két pályázatbenyújtási határidőre számíthattok. 2022-ben február 23-án és október 4-én nyújthatjátok be terveiteket.

TIPP! Szükségetek van egy kis inspirációra, szeretnétek megtudni, milyen szolidaritási projektek indultak már el? Nézzétek meg a projektgyűjteményt, amely európai szinten tartalmazza az elindult projekteket!

Ha kérdés merülne fel vagy szeretnétek még egy témáról többet megtudni, írjatok a Facebook oldalunkon!
Olvassátok el a Szolidaritási szerda cikksorozat összes részét! 

 


  1. A szolidaritási projektek alapjai
  2. 3 kérdés a célotokról
  3. 5 tanács a sikeres projekthez
  4. 3+1 tipp a csapatmunkához
  5. A pályázatírás 5 lépése
  6. 7 dolog, amin elcsúszhat a pályázat
  7. Mi történik a pályázat benyújtása után?
  8. 5+1 kérdés a hatékony kommunikációhoz
  9. 7 tanács a sikeres beszámolóhoz

Kép: © Európai Unió

A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×