7 dolog, amin elcsúszhat a pályázat - Szolidaritási szerda 6.

Tipikus tartalmi és formai hibák, amiket mindenképpen kerüljetek el!

7 dolog, amin elcsúszhat a pályázat - Szolidaritási szerda 6.
7 dolog, amin elcsúszhat a pályázat - Szolidaritási szerda 6.

A pályázatotokat benyújtás után két alapvető szempont szerint fogják elbírálni:

 1. formailag (minden szükséges mezőt ki- és minden kötelező csatolmányt feltöltöttetek) és
 2. tartalmilag (pl.: az ötletetek megfelel a Szolidaritási Testület céljainak és a helyi igényeknek).

Vannak olyan pályázókra jellemző visszatérő tartalmi vagy formai hibák, amik alapjaiban buktathatják meg a pályázatot. Lássuk, mik azok!

1. Homályos részek maradtak a pályázatban

Sokszor előfordul, hogy a pályázók tisztán látják a projekt célját, hatását, várt eredményét vagy a helyi közösség bevonásának módszereit, és mivel nekik minden annyira világos, úgy érzik, hogy ez a pályázatból is tisztán kiderül. Azonban ez nem mindig van így: van, hogy az egyes szempontokat nem fejtik ki teljesen, vagy éppen a közöttük lévő kapcsolatot nem magyarázzák el elég világosan. Ha követtétek az előző cikk ajánlásait, akkor már biztosan megkértetek egy külsőst arra, hogy nézze át a projekteteket, és esélyes, hogy ő talált az írásban olyan részeket, amiket nem értett. Ezeket a hiányosságokat kiegészítettétek? Az kifejezetten fontos, hogy a pályázat a maga egészében világos legyen, hiszen a bírálók ez alapján fogják eldönteni, hogy kapjon-e támogatást!

2. Régi és ellentmondásos részek maradtak a pályázatban

Akkor sem érdemes csüggedni, ha a pályázat először nem kap támogatást. Azok, akikkel ez már előfordult, tudják, hogy ilyenkor tartalmi (vagy formai) ajánlásokat kapnak, amiket követve javítani tudnak az ötletükön, és a következő határidőre újra benyújthatják a pályázatot. Ilyenkor azonban érdemes kétszer is átolvasni azt: sokszor előfordul, hogy a régi alapszövegből benn marad egy-két már nem aktuális rész, pl. a dátumok. Ha ti is másodjára pályáznátok, ezt mindenképpen kerüljétek el!

3. Az egyik csoporttag nem fér be a korosztályba

A projekt kezdetekor a megvalósító csoport minden tagjának legalább 18 évesnek kell lennie, és még nem töltheti be a 31. életévét. Sokszor előfordul azonban, hogy valaki éppen kicsúszik a korosztályból – ezt mindenképpen ellenőrizzétek le a pályázat benyújtásakor, és ha kell, mozgassátok egy-két hónappal a projekt kezdetét!

Jó tudni: ez kifejezetten jellemző azokra, akik visszatérő pályázóink, és idő közben elfelejtkeznek erről a szabályról. Visszatérőként vagy sem – ti ne essetek ebbe a hibába!

Tipp! A pályázati útmutató szolidaritási projektekre vonatkozó részéből megtudhatjátok, hogy az aktuális pályázatbeadási határidőnek megfelelően mikor kezdhettek a projekt megvalósításába.

4. Valami kimaradt a pályázatból formailag vagy tartalmilag

Bár pályázatírás közben bal oldalon pirossal jelzi a rendszer, ha a webform kitöltése valamelyik lépésnél kimaradt (és ha hiányosnak érzékeli, nem is engedi, hogy benyújtsátok azt), azért nektek is érdemes leellenőrizni, hogy minden stimmel-e. Oldalt megvannak a zöld pipák? Ha a pályázatot Wordben készítettétek elő, minden bekezdést és mondatot végig átmásoltatok? A kötelező csatolmányok megvannak?

5. Kimaradt a projektmenedzsment összege

Az pályázati űrlapon külön rész szól a támogatás megigényléséről. Itt tudjátok jelezni, ha kértek extra támogatást – pl. a coachra vagy hátrányos helyzetű csoporttag megvalósítói részvételéhez. Itt a támogatás legfontosabb részéről sem szabad elfelejtkezni – magáról a projektmenedzsmentről. Kétszer, sőt háromszor is ellenőrizzétek le, hogy ebben a részben jeleztétek-e, hogy hány hónapig fog futni a projekt, és ennek megfelelően mekkora projektmenedzsment támogatásra van szükségetek!

6. Baj van Felelősségvállalási nyilatkozattal

Például nem a megfelelő ember írja alá. Az, hogy a Felelősségvállalási nyilatkozatot (Declaration of Honour - DoH) ki írja alá, attól függ, hogy ki nyújtja be a pályázatot. Ha fiatalok csoportjaként pályáztok, a csoportvezetőnek, ha pedig szervezet pályázik a nevetekben, akkor a szervezet hivatalos képviselőjének kell aláírnia a dokumentumot!

Vagy több pályázatot is benyújtotok és nem a megfelelő DoH-t csatoljátok a specifikus pályázathoz. A rendszer minden webformhoz generál egy „Form ID” nevű azonosítót, amelyet megtaláltok pályázat és a nyilatkozat fejlécében is. Ha több pályázatot is benyújtotok, csekkoljátok le, hogy ez egyezik-e!

Jó tudni! A Felelősségvállalási nyilatkozattal mutatjátok, hogy a pályázatban szereplőkért felelősséget vállaltok, azok helyesek, jogszerűek. Emiatt ez egy nagyon fontos dokumentum, súlyos formai hiba, ha nem vagy hibásan csatoljátok. Ebben az esetben a pályázatot tartalmi szempontból már nem is értékelik, és persze támogatást sem kaphattok rá. Emiatt duplán ellenőrizzétek le, hogy minden rendben van-e vele!

7. Kimaradt a közpénz nyilatkozat

Bár a pályázati útmutatóban nem olvashattok róla, a magyar jogszabályoknak megfelelően közpénz nyilatkozatot is kell csatolni a pályázathoz. Az, hogy hány nyilatkozatot és kinek kell kitöltenie, megint csak attól függ, hogy ki a pályázó. Ha fiatalok csoportjaként pályáztok, akkor csoportként nektek és a befogadó szervezetnek is ki kell tölteni egy-egy nyilatkozatot – azaz összesen két nyilatkozatot kell leadnotok. Ha pályázó szervezet segít titeket, akkor csak a szervezetnek kell ezt a nyilatkozatot kitöltenie – azaz egy darabot kell csatolnotok.

A „double-check” lista

 • Kijavítottuk a pályázat tartalmi hiányosságait?
 • Minden dátum és részlet stimmel, nincsenek ellentmondások a pályázatban?
 • A projekt kezdetekor minden csoporttag elmúlt már 18, de még nem töltötte be a 31. életévét?
 • Teljes a pályázat? Minden bekezdést és mondatot átmásoltunk a Wordből?
 • Minden kötelező csatolmány megvan? (Felelősségvállalási, közpénz és ha kell, befogadó nyilatkozat.)
 • A projektmenedzsment támogatás igényelt összegét beírtuk?
 • (Ha van: a coach vagy a rendkívül támogatás kérelmét is feltüntettük?)
 • A Felelősségvállalási nyilatkozatot a megfelelő ember írta alá?
 • A Felelősségvállalási nyilatkozaton a megfelelő Form ID szerepel?
 • A közpénz nyilatkozato(ka)t megfelelően csatoltuk?

Olvassátok el a Szolidaritási szerda cikksorozat összes részét!


Ha kérdés merülne fel vagy szeretnétek még egy témáról többet megtudni, írjatok a Facebook oldalunkon!


Olvassátok el a Szolidaritási szerda cikksorozat összes részét!

 1. A szolidaritási projektek alapjai
 2. 3 kérdés a célotokról
 3. 5 tanács a sikeres projekthez
 4. 3+1 tipp a csapatmunkához
 5. A pályázatírás 5 lépése
 6. 7 dolog, amin elcsúszhat a pályázat
 7. Mi történik a pályázat benyújtása után?
 8. 5+1 kérdés a hatékony kommunikációhoz
 9. 7 tanács a sikeres beszámolóhoz


A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×