Az Európai Szolidaritási Testületről

Az Európai Szolidaritási Testület (European Solidarity Corps) célja a szolidaritás előmozdítása a közösség erejével, amit úgy kíván elérni, hogy a fiatalokat és a szervezeteket a szolidaritást előtérbe helyező tevékenységekbe vonja be.

A közösség ereje

Az Európai Szolidaritási Testületet (European Solidarity Corps) 2018-ban indította az Európai Bizottság. A program célja, hogy lehetővé tegye, hogy a szolidaritás jegyében megvalósított tevékenységek révén a közösség erejével adjunk választ jelenlegi és jövőbeli kihívásokra, egy jobb jövő érdekében. Az Európai Szolidaritási Testület céljai között kiemelt hangsúlyt kap a társadalmi befogadás, a fenntarthatóság, a digitalizáció, valamint az aktív társadalmi részvétel támogatása, és az olyan éves célok előre mozdítása, mint például 2021-ben az egészséges életmód népszerűsítése és az egészségügy segítése. 

A program támogatásával megvalósítható projektek több szinten is hatással vannak a bennük szerepet vállalókra: egyrészt növelik a társadalmi elkötelezettségüket, másrészt pedig hozzájárulnak személyes fejlődésükhöz. Intenzív tanulási folyamat a résztvevők, a projektmegvalósítók és szervezetek, valamint a helyi közösség számára is.

A program támogatásával megvalósítható tevékenységek

A Szolidaritási Testület a szolidaritási tevékenységek megvalósításának belépési pontja. Különböző projekttípusok megvalósítását támogatja, így változatos lehetőségeket tesz elérhetővé mind a részt vevő fiatalok, mind a szervezetek számára. A Szolidaritási Testület révén megvalósuló tevékenységek nemcsak téma és cél szintjén lehetnek sokrétűek, hanem hosszukat, földrajzi kiterjedésüket tekintve is. 

1. Önkéntesség

A Szolidaritási Testület támogatásával egyéni vagy csoportos önkéntes projektekbe vonhatnak be szervezetek vagy intézmények 18-30 éves fiatalokat. A projektek különböző témában és több mint 50 országban valósulhatnak meg, jellemzőjük a nemzetközi vonás. Egyéni önkéntesség 2-12 hónapig tarthat, csoportos önkéntesség pedig 14-59 napig. 

Részletek:

2. Szolidaritási projektek

Szolidaritási projektet legalább öt, 18-30 éves fiatalból álló csoport valósíthat meg 2-12 hónap alatt azzal a céllal, hogy pozitív változást érjenek el a helyi közösségükben. Általában nemzeti, helyi szinten valósulnak meg, de lehetőséget nyújtanak határmenti együttműködésekre is.

Részletek:

3. Humanitárius segítségnyújtás

Lehetővé teszi, hogy 18-35 éves fiatalok valamelyik harmadik országban önkénteskedjenek. Az Európán kívül segítségnyújtást támogatja, a szolidaritást még szélesebb körben terjesztve.

Részletek: