Humanitárius segítségnyújtás

Humanitárius segítségnyújtás révén 18-35 évesek önkénteskedhetnek harmadik országokban, hogy az ottani rászorulók életkörülményeit javítsák.

Az Európai Szolidaritási Testület része az Európai Önkéntes Humanitárius Segítségnyújtási Testület, amelynek keretein belül humanitárius segítségnyújtás valósulhat meg harmadik országokban. Ennek célja, hogy a rászorulók életkörülményein külföldi önkéntesek javíthassanak azáltal, hogy csatlakoznak egy helyi szervezet munkájához.

Magyar szervezetként vagy intézetként szeretnétek ezt a folyamatot támogatni? Támogató szervezetként nemcsak fiatalokat küldhettek külföldre egy hasznos szolidaritási tevékenységet végző szervezethez, de a pályázat benyújtásáért és a projekt koordinálásáért is felelhettek.

Tevékenységek

Humanitárius segítségnyújtás keretein belül három tevékenység valósítható meg:

 1. Egyéni önkéntesség
  A harmadik országban lévő fogadó szervezethez 18-35 éves önkéntes csatlakozik 2-12 hónapra, hogy a szervezet mindennapi munkáját segítse.
 2. Csoportos önkéntesség
  5-40 főből álló önkéntes csapat érkezik a szervezethez 2-8 hétre, hogy valamilyen világosan meghatározott tevékenységet hajtson végre. Ez többek között lehet ételosztás, egy adott terület megtisztítása vagy éppen animációs foglalkozások szervezése menekülttáborban lévő gyerekeknek.
 3. Kiegészítő tevékenységek
  Minden olyan tevékenység, amely által láhatóbbá válik a projekt, terjed az önkéntesség és a szolidaritás fontosságának eszménye vagy erősödik a projekt hatása. Az ilyen kiegészítő tevékenységek még az önkéntesek ott tartózkodásának ideje alatt valósulhatnak meg sokféle formában (pl.: találkozó, konferencia, coaching, képzés stb.).

Résztvevők

Olyan 18-35 éves fiatalok, akik valamelyik európai uniós vagy az Európai Szolidaritási Testülethez társult harmadik országban jogszerűen tartózkodnak, és regisztráltak az ESC portálján.

Szervezetek

Humanitárius segítségnyújtásban legalább 3 szervezet vesz részt: két támogató és egy fogadó.

 • A fogadó szervezethez mennek az önkéntesek, ez a szervezet látja el őket feladatokkal. A fogadó szervezetnek olyan harmadik országban kell működnie, ahol humanitárius segítségnyújtás valósul meg, és nincs fegyveres konfliktus.
 • A támogató szervezetek készítik fel az önkénteseket a projektre, támogatják őket a megvalósulás közben, és segítik visszailleszkedésüket a hazatértükkor. Emellett a támogató szervezetek valamelyike nyújtja be a pályázatot és koordinálja a partnerséget.

A segítségnyújtás helyszíne

Olyan harmadik ország, ahol humanitárius segítségnyújtás folyik, és aktuálisan nincs fegyveres konfliktus. Európai uniós vagy valamelyik programhoz társult harmadik ország nem lehet a humanitárius segítségnyújtás helyszíne. (A programhoz társult harmadik országok listája megtalálható a pályázati útmutatóban.)

Mit támogat a program?

A fenti tevékenységek megvalósításához az alábbi támogatást nyújtja az Európai Szolidaritási Testület:

 • az önkéntesek támogatása (pl.: utazási költségek, vízum, oltás, biztosítás, orvosi igazolás, zsebpénz stb.);
 • szervezési támogatás: a projektmenedzsment és az önkéntesek tartózkodásához kapcsolódó kiadások támogatása;
 • integrációs támogatás: kevesebb lehetőséggel rendelkező önkéntesek bevonásával kapcsolatos költségek támogatása.

Pályázati feltételek

A pályázáshoz minden részt vevő szervezetnek birtokolnia kell a humanitárius segítségnyújtáshoz kapcsolódó minőségi tanúsítványt, amelyre az Európai Oktatási és Kulturális Végrehajtó Ügynökségnél (EACEA) lehet pályázni.

További információ

A humanitárius segítségnyújtás pályázási és projektmegvalósítási feltételeiről és a pályázati határidőkről az aktuális Európai Szolidaritási Testület pályázati útmutatóban olvashatsz. Az EACEA Szolidaritási Testülethez kapcsolódó pályázatait itt találod.

Kérdés merült fel? Írjatok az EACEA munkatársainak! >> EACEA-SOLIDARITY-CORPS@ec.europa.eu