Humanitárius segítségnyújtás fiataloknak

18-35 éves vagy, és az Európán kívüli országokban tennél valami jót?

Az Európai Szolidaritási Testület (European Solidarity Corps – ESC) önkéntes tevékenységeinek egyike a humanitárius segítségnyújtás. A humanitárius segítségnyújtás kitűnő lehetőség arra, hogy szolidaritást tanúsíts az Európai Unión kívüli országokban élő azon embertársaink iránt, akiket humanitárius katasztrófák sújtanak, vagy akiknek segíteni kell felkészülni az esetleges jövőbeni katasztrófákra.

Sokféle célért kiállhatsz. Ilyen lehet például a katasztrófákat követő segítségnyújtás, a nemek közötti egyenlőség előmozdítása, a nők és gyermekek védelme, az élelmezésbiztonság javítása stb. Tehát minden olyan ügy, amit támogatni érdemes!

humanitarius_segitsegnyujtas_1

A humanitárius segítségnyújtás fajtái

A humanitárius segítségnyújtásnak több fajtája is van.

Egyéni humanitárius segítségnyújtás

Ilyen kezdeményezés résztvevőjeként egy harmadik országban működő szervezet mindennapi feladataiban vehetsz részt, elősegítve humanitárius segítségnyújtásukat. Ez az időszak 2-12 hónapig tarthat, és heti 30-38 órán át támogathatod külföldi tevékenységed során a téged fogadó szervezetet.

Csoportos humanitárius segítségnyújtás

Neked való ez a fajta segítségnyújtás, ha nem tudod magad hosszú távon elkötelezni, de szeretnél segíteni! A csoportos humanitárius segítségnyújtás 2-8 hétig tart, és szintén olyan harmadik országban valósul meg, ahol humanitárius segítségnyújtási tevékenység zajlik. Az egyéni változatához hasonlóan itt is heti 30-38 órán át segítheted az általad választott ügyet. A csoportos segítségnyújtás jellemzője, hogy általa nagyobb, interkulturális csapatban dolgozhatsz: a résztvevő 5-40 önkéntes minimum két különböző országból érkezik.

Jó tudni! Egyéni humanitárius segítségnyújtásban csak egyszer vehetsz részt, de csoportosban akárhányszor.

Ki vehet részt?

Minden olyan fiatal felnőtt, aki:

humanitarius_segitsegnyujtas_jelentkezes


Hol vehetsz részt humanitárius segítségnyújtásban?

Olyan harmadik országokban, ahol szükség van az ilyen típusú segítségnyújtásra, és amely országokban nem lehet önkéntes tevékenységet folytatni az ESC támogatásával. Fontos tudni, hogy az Európai Szolidaritási Testület támogatásával nem valósulhat meg humanitárius segítségnyújtás olyan országokban, ahol az önkéntesek veszélyes közegbe kerülnének fegyveres konfliktus miatt.

Mit támogat az ESC, ha ilyen kezdeményezésben veszel részt?

Ahhoz, hogy humanitárius segítségnyújtásban tudj részt venni, az Európai Szolidaritási Testület az alábbiakhoz nyújt támogatást:

  • utazás a segítségnyújtás helyszínére és vissza,
  • szállás,
  • étkezés,
  • zsebpénz a személyes kiadásaidra,
  • biztosítás,
  • nyelvi támogatás nyelvtanuláshoz,
  • hozzájárulás egyéb, egyedi igényű költségekhez (pl.: vízum, oltás, tartózkodási engedély vagy éppen kevesebb lehetőséggel rendelkező résztvevő esetén az ezzel kapcsolatos költségek).

humanitarius_segitsegnyujtas_2

Hogyan vághatsz bele?

Ahhoz, hogy humanitárius segítségnyújtásban vegyél részt, regisztrálnod kell az Európai Szolidaritási Testület portálján. Itt tudod jelezni, hogy szívesen részt vennél ilyen típusú kezdeményezésekben.

Jó tudni! Az Európai Szolidaritási Testület keretin belül humanitárius segítségnyújtásra 2023-tól van lehetőség. A részvétel feltétele, hogy sikeresen elvégezz egy önértékelést, valamint egy online és egy személyes részvétellel zajló képzést.

humanitarius_segitsegnyujtas_jelentkezes

További lehetőségek

Az ESC támogatásával nem csak humanitárius segítségnyújtásban vehetsz részt!

Ezzel kapcsolatban az alábbiakat jó tudnod:

  • ha már részt vettél egyéni humanitárius segítségnyújtásban, nem vehetsz részt egyéni, hosszú távú önkéntességben;
  • de ha egyéni önkéntességben vettél részt, akkor még csatlakozhatsz egyéni humanitárius segítségnyújtáshoz.