Szervezeteknek a szolidaritási projektekről

Szervezetként fiatalok csoportját segíthetitek abban, hogy saját, hazai szolidaritási projektjüket megvalósítsák.

A szolidaritási projektekről

Szolidaritási projekteket nem szervezetek valósítanak meg, hanem 18-30 éves fiatalok csoportja (min. 5 fő). Ebben ti adminisztratív szempontból támogathatjátok őket; az a szervezeti munkatárs, akinek projektmenedzsment, tanulási folyamat támogatása vagy csapatmunka területén vannak tapasztalatai, pedig coach-ként segítheti a csapatot. 

Szolidaritási projekteket az Európai Szolidaritási Testület portálján regisztrált, ugyanazon országban lakóhellyel rendelkező, legalább öt fiatalból álló csoport valósíthat meg, azzal a céllal, hogy közösségükben a legfontosabb kihívásokra reagáljanak. 

A projektek 2-12 hónapig tarthatnak és a megvalósító fiatalok lakóhelyével egyező országban kell lezajlaniuk. Ez alól kivételt jelentenek a határmenti tevékenységek, amelyek során az egymással határos országok fiataljai működhetnek együtt a határmenti területek igényeire reagálva; a megvalósító csoport tagjai ebben az esetben az egyik érintett országban laknak, a projekttevékenységek egy része azonban a pályázó országával szomszédos országban is megvalósulhat. 

A csoport tagjai döntik el a projekt céljait, határozzák meg a munkamódszereket és a projekt irányításának módját. A fiatalok csoportját a projekt tervezése és megvalósítása során egy vagy több coach segítheti; adminisztratív és pénzügyi szempontból pedig a fiatalok csoportja nevében pályázó szervezet vagy a befogadó szervezet támogathatja.

Szeretnétek többet megtudni a pályázattípusról és arról, hogy a fiatalok csoportja nevében pályázó vagy befogadó szervezetként milyen kötelezettségeitek vannak? Olvassátok el a szolidaritási projektekre való pályázatbenyújtás menetének leírását és a szolidaritási projektek pályázati felhívását!