Fiataloknak az önkéntességről

Szívesen lennél önkéntes külföldön hosszabb vagy rövidebb ideig? Az Európai Szolidaritási Testület támogatásával megteheted! Belevágnál? Olvass tovább!

jelentkezz_onkentesnek_banner

Az önkéntes projektek fajtái

Egyéni önkéntesség külföldön vagy belföldön

Az Európai Szolidaritási Testület (European Solidarity Corps - ESC) egyéni önkénteseként 2 héttől akár 12 hónapig támogathatod egy külföldi (vagy eseténként belföldi) szervezet vagy intézmény munkáját. 

Egyéni önkéntesség során a szervezet napi tevékenységébe kapcsolódsz be, heti 30-38 órán át segítve a munkáját. Nagyon sok fajta projekt van, sokféle céllal. Csatlakozhatsz környezetvédő szervezethez, óvodához, ifjúsági szervezethez, könyvtárhoz, kulturális térhez, idősek otthonához, fogyatékossággal élőkkel foglalkozó szervezethez… Kiállhatsz a fenntartható életmód mellett, jobbá teheted a fogyatékossággal élők életét, mosolyt csalhatsz kisgyerekek arcára, részt vehetsz pörgő kulturális program szervezésében… a lista végtelen, ráadásul több mint 50 ország közül választhatsz!

Jó tudni! Ritkább esetben belföldi önkéntes lehetőségek is elérhetők az ESC támogatásával.


Csoportos önkéntesség külföldön vagy belföldön

Ha rövidebb ideig szeretnél belföldön vagy külföldön önkénteskedni, akkor válaszd a csoportos önkéntességet! Itt egy legalább 5 fős, nemzetközi csapat tagja lehetsz, és 2-8 hétig tartó projektben vehetsz részt. Ebben az esetben kevésbé a szervezet hétköznapi tevékenységét segíted majd, inkább egy-egy projektjét támogatod, például rendezvények, fesztiválok szervezését, kulturális örökségek felújítását, veszélyeztetett állatok védelmét. Csoportos önkéntességre lehetőséged van Magyarországon és külföldön is; akárhol is veszel részt benne, a csapat egy része biztosan külföldi lesz, így nem marad el az interkulti élmény. Szabad a nyár, vagy nem tudod, mit csinálj a tavaszi szünetben? Nézz utána ennek a lehetőségnek!

Jó tudni! Hosszú távú egyéni önkéntességbe csak egyszer vághatsz bele. Csoportos önkéntességben és 60 napnál rövidebb egyéni önkéntességben viszont többször is részt vehetsz. Az önkénteslehetőségek összhossza 2024 második felétől nem haladhatja meg a 12 hónapot.

Ki vehet részt?

Ha 18-30 éves vagy, az önkéntesség neked szól! A részvételhez regisztrálnod kell az Európai Szolidaritási Testület portálján, ahol megtalálod az aktuális önkéntes projekt felhívásokat és jelentkezhetsz rájuk.

jelentkezz_onkentesnek_banner

Hol önkénteskedhetsz? 

Önkéntes projektek több mint 50 országban vannak, mindig a szervezetek aktuális kapacitásának megfelelően. A Szolidaritási Testület támogatásával az alábbi országokban lehetsz önkéntes:

  • az EU tagállamai,
  • Izland, Liechtenstein, Norvégia, Észak-macedón Köztársaság, 
  • a szomszédos országok: Albánia, Bosznia-Hercegovina, Koszovó, Montenegró, Szerbia, Azerbajdzsán, Fehéroroszország, Grúzia, Moldovai Köztársaság, Örményország, Ukrajna, Algéria, Egyiptom, Izrael, Jordánia, Libanon, Líbia, Marokkó, Palesztina, Szíria, Tunézia, Oroszország

Szolidaritási Testület önkéntes projekt artisták Németországban

Mit támogat az ESC, ha önkéntes vagy?

Az utazási költséget (oda- és visszaútra), a lakhatást, az ellátást, a zsebpénzt, a biztosítást és (59 napnál hosszabb projektek esetén) a nyelvi felkészítést. Egyes esetekben speciális igényű résztvevők támogatására és rendkívüli költségek igénylésére (pl. vízum) is van lehetőség.

A fenntarthatóság érdekében arra bíztatunk, hogy ne repülővel utazz a projekt helyszínére: használj vonatot, telekocsit vagy autóbuszt! Ehhez a szervezet extra támogatást igényelhet – mikor a projektről egyeztetsz velük, érdemes megkérdezni, hogy van-e erre lehetőség.

Hogyan lehetsz önkéntes külföldön?

Megtetszett a lehetőség, és szeretnél egy külföldi kalandba vágni? Tudd meg, mi az az 5+1 lépés, amelyet követve ESC önkéntes lehetsz!

jelentkezz_onkentesnek_banner

Hasznos linkek

Projektélmények: volt önkéntesek írásos beszámolói.

Videók: volt önkéntesek elmondják, miért menő az önkéntesség!

ESC Portal: itt kell regisztrálnod a programban való részvételhez, és itt kereshetsz projekteket.

Jó tudni! Ha regisztrálsz, eléred az Általános Online képzést (General Online Training) is, ami nemcsak az önkéntes projekted előtt és közben nyújt hasznos tudást, de olyan témákat is feldolgoz, mint vállalkozói készségek vagy projektmenedzsment. 

Biztosítási útmutató: az önkéntességed során biztosítást kapsz majd. Hogy ez hogyan működik, megtudhatod az útmutatóból!

YouthPass: a tanulási folyamatod rendszerezéséhez hasznos tool és igazolvány.

iPrepare: online tool a külföldi önkéntességre való felkészüléshez.

Improve: a tapasztalataid kompetenciába való fordításához.

ESC Alumni: akkor sem kell teljesen elszakadnod az önkéntes-életérzéstől, ha már hazatértél; saját élményeiddel másokat is arra buzdíthatsz, hogy önkénteskedjenek. ESC Alumni Facebook csoport.


Kövess minket Facebookon!