Fiataloknak az önkéntességről

Szívesen lennél önkéntes külföldön hosszabb vagy rövidebb ideig? Az EU támogatásával megteheted! Belevágnál? Olvass tovább!

Természeti katasztrófa sújtotta családok segítése Olaszországban, az idősek napjait megszépítő intergenerációs program Lengyelországban, pezsgő művészeti projekt Hollandiában… Az Európai Szolidaritási Testület (European Solidarity Corps) önkéntes projektjeivel ilyen és ehhez hasonló lehetőségekben vehetsz részt uniós támogatással! Ha belevágnál egy hazai vagy külföldi önkéntességbe, itt megtudhatod, hogyan kezdj hozzá.

Az önkéntes projektek fajtái

Egyéni önkéntesség külföldön vagy belföldön

Egyéni önkéntesként 2-12 hónapig támogathatod egy külföldi (vagy eseténként belföldi) szervezet vagy intézmény munkáját. (Egyes esetekben kevesebb lehetőséggel rendelkező, hátrányos helyzetű fiatalok rövidebb ideig, akár 2-8 hétig is önkénteskedhetnek így.)

Egyéni önkéntesség során a szervezet napi tevékenységébe kapcsolódsz be, heti 30-38 órán át segítve a munkáját. Nagyon sok fajta projekt van, sokféle céllal. Csatlakozhatsz környezetvédő szervezethez, óvodához, ifjúsági szervezethez, könyvtárhoz, kulturális térhez, idősek otthonához, fogyatékossággal élőkkel foglalkozó szervezethez… Kiállhatsz a fenntartható életmód mellett, jobbá teheted a fogyatékossággal élők életét, mosolyt csalhatsz kisgyerekek arcára, részt vehetsz pörgő kulturális program szervezésében… a lista végtelen, ráadásul több mint 50 ország közül választhatsz!

Jó tudni! Ritkább esetben belföldi önkéntes lehetőségek is elérhetők az Európai Szolidaritási Testület támogatásával.

Csoportos önkéntesség külföldön vagy belföldön

Ha rövidebb ideig szeretnél belföldön vagy külföldön önkénteskedni, akkor válaszd a csoportos önkéntességet! Itt egy 10-40 fős, nemzetközi csapat tagja lehetsz, és 2-8 hétig tartó projektben vehetsz részt. Ebben az esetben kevésbé a szervezet hétköznapi tevékenységét segíted majd, inkább egy-egy projektjét támogatod, például rendezvények, fesztiválok szervezését, kulturális örökségek felújítását, veszélyeztetett állatok védelmét. Csoportos önkéntességre lehetőséged van Magyarországon és külföldön is; akárhol is veszel részt benne, a csapat egy része biztosan külföldi lesz, így nem marad el az interkulti élmény. Szabad a nyár, vagy nem tudod, mit csinálj a tavaszi szünetben? Nézz utána ennek a lehetőségnek!

Jó tudni! Csoportos önkéntességben akárhányszor részt vehetsz, egyéni önkéntességbe viszont csak egyszer vághatsz bele (kivéve, ha 2 hónapnál rövidebb a projekt – ebben az esetben később akár csatlakozhatsz egy hosszabbhoz is; erre különösen a kevesebb lehetőséggel rendelkező fiataloknak van esélye). 

Ki vehet részt?

Ha 18-30 éves vagy, az önkéntesség neked szól! A részvételhez regisztrálnod kell az Európai Szolidaritási Testület portálján, ahol megtalálod az aktuális önkéntes projekt felhívásokat és jelentkezhetsz rájuk.

jelentkezz_onkentesnek_banner

Hol önkénteskedhetsz? 

Önkéntes projektek több mint 50 országban vannak, mindig a szervezetek aktuális kapacitásának megfelelően. A Szolidaritási Testület támogatásával az alábbi országokban lehetsz önkéntes:

  • az EU tagállamai,
  • Izland, Liechtenstein, Norvégia, Észak-macedón Köztársaság, 
  • a szomszédos országok: Albánia, Bosznia-Hercegovina, Koszovó, Montenegró, Szerbia, Azerbajdzsán, Fehéroroszország, Grúzia, Moldovai Köztársaság, Örményország, Ukrajna, Algéria, Egyiptom, Izrael, Jordánia, Libanon, Líbia, Marokkó, Palesztina, Szíria, Tunézia, Oroszország

Mit támogat a Szolidaritási Testület, ha önkéntes vagy?

Az utazási költséget (oda- és visszaútra), a lakhatást, az ellátást, a zsebpénzt, a biztosítást és (2 hónapnál hosszabb projektek esetén) a nyelvi felkészítést. Egyes esetekben speciális igényű résztvevők támogatására és rendkívüli költségek igénylésére (pl. vízum) is van lehetőség.

A fenntarthatóság érdekében arra bíztatunk, hogy ne repülővel utazz a projekt helyszínére: használj vonatot, telekocsit vagy autóbuszt! Ehhez a szervezet extra támogatást igényelhet – mikor a projektről egyeztetsz velük, érdemes megkérdezni, hogy van-e erre lehetőség.

Hogyan lehetsz önkéntes külföldön?

Megtetszett a lehetőség, és szeretnél egy külföldi kalandba vágni? Az alábbi lépéseket követve megteheted!

1. Regisztrálj a Szolidaritási Testület portálján!

Az oldalon létrehozhatod saját profilodat, megadva a korodat, nemedet, nemzetiségedet, érdeklődési területeidet és tapasztalataidat, valamint válogathatsz az aktuális önkéntes lehetőségek közül. 

Tipp! Érdemes alaposan kitölteni a profilodat, mivel az oldalon önkéntest kereső szervezetek téged is megtalálhatnak. 

2. Gondold végig, mit szeretnél!

Inkább rövidebb vagy inkább hosszabb projektbe vágnál bele? Melyik az az ügy, az a téma, amelyik kifejezetten érdekel, és a szívedet beleadva foglalkoznál vele? Melyik ország kultúrája vonz? Inkább kisebb vagy nagyobb településen tudod magad elképzelni? 

Tipp! Minél jobban tudod, mit szeretnél, annál könnyebb lesz választani. Írj listát, ha kell!

3. Jelentkezz, jelentkezz, jelentkezz!

Olvasd el az aktuális lehetőségek leírásait, és jelentkezz arra, amelyik igazán tetszik! Lehet, hogy már elsőre pozitív választ kapsz, lehet, hogy több szervezetnél is próbálkoznod kell – a lényeg, hogy ne add fel. 

Tipp! Az oldal mellett körbe nézhetsz specifikus Facebook csoportokban is. Keress arra, hogy European Solidarity Corps és volunteering!

4. Keress egy támogató szervezetet!

Ez a magyar szervezet segít majd abban, hogy felkészülj a kiutazásra mind adminisztratív, mind lelki szempontból. Emellett ehhez a szervezethez fordulhatsz akkor is, ha kint valamilyen problémád lenne a fogadó szervezettel, valamint tőlük kapsz támogatást a hazaérkezésed utáni visszailleszkedéshez is. Emiatt fontos, hogy szimpatikus legyen az, akit választasz! (Csoportos önkéntesség esetén nem minden esetben lesz támogató szervezet, ez projektfüggő.)

Tipp! Az Európai Ifjúsági Portálon is találhatsz támogató szervezetet. Beállítások: Organisation country > Hungary; Scope > Volunteering; Role > Supporting.

5. „Találkozz” a fogadó szervezettel a projekt előtt!

Az egyik szervezet tevékenysége szimpi, és ők is szívesen fogadnának? Iktassatok be egy videóbeszélgetést, hogy végig tudjátok venni a részleteket és megnézd, hogy mennyire álltok készen a közös munkára, mennyire összeegyeztethetők az igényeitek.

Tipp! Mielőtt költöznél, alaposan olvasd át az önkéntes szerződést (Volunteering Agreement), amely meghatározza, milyen körülmények között leszel önkéntes. Ha kérdésed lenne, tedd fel bátran a támogató vagy a fogadó szervezetednek!

6. Lélekben is készülj rá!

Ehhez kapsz majd segítséget is. Legyen szó az általános tudnivalókat tartalmazó Info Kitről, indulás előtti találkozóról vagy egy király applikációról, élj ezekkel a lehetőségekkel!

Tipp! Online toolként használhatod az Európai Szolidaritási Testület ingyen letölthető appját vagy az iPreapre nevű eszközt, valamint azt az Általános Online Képzést is, amit a fent említett portálra regisztrálva érhetsz el. 

jelentkezz_onkentesnek_banner

Hasznos linkek

​ESC Portal: itt kell regisztrálnod a programban való részvételhez, és itt kereshetsz projekteket. 

Jó tudni! Ha regisztrálsz, eléred az Általános Online képzést (General Online Training) is, ami nemcsak az önkéntes projekted előtt és közben nyújt hasznos tudást, de olyan témákat is feldolgoz, mint vállalkozói készségek vagy projektmenedzsment. 

Biztosítási útmutató: az önkéntességed során biztosítást kapsz majd. Hogy ez hogyan működik, megtudhatod az útmutatóból!

YouthPass: a tanulási folyamatod rendszerezéséhez hasznos tool és igazolvány.

iPrepare: online tool a külföldi önkéntességre való felkészüléshez.

Improve: a tapasztalataid kompetenciába való fordításához.

ESC Alumni: akkor sem kell teljesen elszakadnod az önkéntes-életérzéstől, ha már hazatértél; saját élményeiddel másokat is arra buzdíthatsz, hogy önkénteskedjenek. ESC Alumni Facebook csoport.


Kövess minket Facebookon!
A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×