Szervezeteknek az önkéntességről

Szeretnétek lelkes, 18-30 éves fiatalokkal együttműködni? Fogadjatok önkéntest!

Egyéni önkéntesség

Az egyéni önkéntesség esetén olyan 18-30 év közötti fiatalt fogadhattok, aki a szervezet mindennapi tevékenységébe kapcsolódik be heti 30-38 órában. A projektek lehetnek rövid távúak (14-59 naposak) vagy hosszú távúak (2-12 hónaposak).

szervezeteknek_az_onkentessegrol_egyeni

Ez a tevékenységtípus lehetővé teszi a fiataloknak, hogy egy szervezet vagy intézmény mindennapi munkájában vegyenek részt és így társadalmilag hasznos tevékenységet végezzenek. Lehet szó határokon átívelő önkéntességről (ebben az esetben külföldi fiatalt fogadtok) vagy belföldi önkéntességről (ebben az esetben pedig Magyarországon élő fiatallal dolgoztok együtt) is. Fontos tudni, hogy a belföldi önkéntességre rendelkezésre álló keretek erősen korlátozottak.

Jó tudni! Nemcsak önkéntesfogadóként vehettek részt egy-egy projektben, hanem támogató szervezetként is. Ez azt jelenti, hogy magyar fiatalokat segíthettek abban, hogy külföldön önkénteskedjenek. Támogatjátok őket az önkéntességre való felkészülésben adminisztratív, lelki és információs szempontból is, tartjátok velük a kapcsolatot a tevékenységük alatt, a hazatérésük után pedig segítetek nekik a visszailleszkedésben.

TIPP! Ha felkeltette a lehetőség az érdeklődéseteket, de elakadtatok a pályázási és projektkidolgozási folyamatban, jelentkezzetek önkéntes projektek kidolgozását elősegítő támogató programunkra!

Csoportos önkéntesség 

Rövidebb, projektszerű tevékenységbe vonnátok be több fiatalt? Csoportos önkéntesség révén megtehetitek! Így minimum 5 fiatallal tudtok 14-59 napon át együtt dolgozni.  Hogy a projekt interkulturális jellege biztosítva legyen, a résztvevők minimum negyedének külföldről kell érkeznie, a többiek lehetnek magyarok is. Ebben az esetben is heti 30-38 órán át segítik a munkátokat a fiatalok, de kevésbé a mindennapi tevékenységetekben vesznek részt, inkább egy-egy általatok szervezett projekthez csatlakoznak. Ilyen lehet például kulturális fesztiválok szervezése, gyerektáborok megvalósításában való részvétel, információs kampányok megvalósítása, stb.

szervezeteknek_az_onkentessegrol_csoportos

Csoportos önkéntesség kiemelt prioritási területeken

A csoportos önkéntesség egy különálló típusa, ami az uniós szinten meghatározott éves prioritásokhoz kapcsolódik. A pályázatokat az Európai Audiovizuális és Kulturális Végrehajtó Ügynökség (EACEA) kezeli.

Az aktuális éves prioritásokról a mindenkori pályázati útmutatóban tájékozódhattok.Mit támogat a program?

Szervezési támogatás: az önkéntes ellátása (étkezés, lakhatás, közlekedés a munkahelyre) és a tevékenységének kidolgozása kapcsán felmerült költségek.

Irányítási költségek: projektmenedzsment költségek (pl. tervezés, pénzügyek, a partnerek közötti koordináció és kommunikáció, adminisztratív költségek).

Utazás: a résztvevő projekthelyszínre való utazása és a hazatérte a projekt elején és a végén. Magasabb támogatást nyújt a program, ha a fiatal valamilyen „zöld utazási módot” választ a fenntarthatóság jegyében (pl.: repülő helyett vonattal utazik).

Zsebpénz: az önkéntes személyes kiadásaira.

Nyelvtanulási támogatás: amely megvalósulhat online vagy – ha a Bizottság által biztosított online felületen nem elérhető a projekt megvalósításához szükséges nyelv vagy nyelvi szint – élőben, nyelvi kurzuson.

Integrációs támogatás: a kevesebb lehetőséggel rendelkező fiatalok résztvevőként való bevonását segítő megerősített mentoráláshoz kapcsolódó költségek.

Rendkívüli támogatás (pl.: vízum, lakhatási engedély, oltások).

Előkészítő látogatás: elsősorban kevesebb lehetőséggel rendelkező önkéntesek fogadását támogatja, célja az önkéntes projekt minőségbiztosítása; a fogadó és a támogató szervezet egy-egy képviselője, valamint a kevesebb lehetőséggel rendelkező részt vevő fiatal találkozója.

szervezeteknek_az_onkentessegrol_zaras


TIPP! Ha felkeltette a lehetőség az érdeklődéseteket, de elakadtatok a pályázási és projektkidolgozási folyamatban, jelentkezzetek önkéntes projektek kidolgozását elősegítő támogató programunkra!