Egyéni önkéntesség

Az egyéni önkéntes projektek lehetővé teszik, hogy szervezetek vagy intézmények fiatal, elkötelezett emberekkel dolgozzanak együtt, akár hazai, akár nemzetközi szinten.

Az önkéntes projektek lehetővé teszik, hogy szervezetek vagy intézmények fiatal, elkötelezett emberekkel dolgozzanak együtt, akár hazai, akár nemzetközi szinten. Európai uniós támogatással megvalósíthatnak hosszabb (2-12 hónapos) vagy rövidebb (14-59 napos) projektet, utóbbit elsősorban kevesebb lehetőséggel rendelkező fiatalokkal való együttműködés esetén. 

1. A pályázattípus célja

Az Európai Szolidaritási Testület önkéntes projektjei lehetővé teszik, hogy a civil célokat kitűző intézmények és szervezetek elhivatott fiatalokkal kerüljenek kapcsolatba és bevonják őket projektjeikbe. A projektek a szolidaritás nevében valósulnak meg, azzal a céllal, hogy a társadalmi kihívásokra reagáljanak, növeljék a közösség erejét és összetartozását és erősítsék a társadalmi befogadást.

2. A pályázásra jogosultak köre

Olyan non-profit és for-profit szervezetek, valamint intézmények, amelyeket valamelyik programországban alapítottak és érvényes vezető szervezeti minőségi tanúsítvánnyal rendelkeznek.

3. Támogatható tevékenységek

Az egyéni önkéntesség lehetővé teszi, hogy a szervezet olyan önkéntessel dolgozzon együtt, aki heti 30-38 órában segíti a szervezet céljait, 2-12 hónapig, fizetés nélkül. Kevesebb lehetőséggel rendelkező fiatalok bevonása esetén a tevékenység időtartama lerövidíthető minimum 2 hétre, lehetőséget nyújtva ezáltal nekik, hogy először rövidebb távon próbálhassák ki az önkéntességet.

Ez a tevékenységtípus lehetővé teszi a fiataloknak, hogy egy szervezet mindennapi munkájában vegyenek részt és társadalmilag hasznos tevékenységet végezzenek. A tevékenységek megvalósulhatnak a részt vevő fiatal lakóhelyéhez viszonyítva külföldön és belföldön is, de a belföldi önkéntességre rendelkezésre álló keretek erősen korlátozottak.

4. A programban részt vevő országok

Programországok:

  • az európai uniós országok és
  • Liechtenstein, Izland, Észak-macedón Köztársaság, Törökország

Partnerországok:

  • Norvégia
  • Albánia, Bosznia-Hercegovina, Koszovó, Montenegró, Szerbia
  • Azerbajdzsán, Fehéroroszország, Grúzia, Moldovai Köztársaság, Örményország, Ukrajna
  • Algéria, Egyiptom, Izrael, Jordánia, Libanon, Líbia, Marokkó, Palesztina, Szíria, Tunézia
  • Oroszország

5. Pályázati feltételek

A pályázati feltételekről a pályázati útmutató önkéntességről szóló részében lehet többet megtudni. 

6. A támogatás mértéke

Önkéntes projektek keretein belül a Szolidaritási Testület a fiatal résztvevő utazási költségeit (lakhelytől a projekt helyszínéig és vissza, egyszeri alkalommal), lakhatását és étkezését, valamint nyelvi fejlődését támogatja. A fiatalok személyes kiadásokra zsebpénzt kapnak. A program külön támogatást nyújt kevesebb lehetősséggel rendelkező fiatalok bevonása esetén. További információk a pályázati útmutatóban találhatók.

7. A pályázás menete

A pályázás menetéről  bővebben a linkre kattintva lehet olvasni.

8. A pályázatok beadásának határideje

2022-ben egy pályázatbenyújtási határidő van:

  • 2022. február 23. 12:00

A hivatalos pályázati felhívás a linkre kattintva olvasható. 

9. Pályázati keretek

2022-ben a magyar nemzeti iroda által kezelt keretek:

Pályázati kategória
Éves keret
Önkéntesség
1.881.841 €
Szolidaritási projektek
306.779 €

10. Korábbi pályázati felhívások és útmutatók

2021


A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×