Csoportos önkéntesség

Csoportos önkéntesség révén 10-40 főből álló nemzetközi csapat csatlakozhat a szervezethez 14-59 napon át. A 18-30 éves fiatalok ezalatt 30-38 órában segítik a szervezet projektjét.

A csoportos önkéntes projektek lehetővé teszik, hogy szervezetek vagy intézmények európai uniós támogatással 10-40 főből álló, nemzetközi önkéntes csapatokat fogadjanak, és fiatal, elkötelezett emberekkel dolgozzanak együtt. A résztvevők ez esetben nem a szervezet mindennapi munkájába csatlakoznak be, a tevékenység hossza miatt elsősorban inkább projektalapú együttműködésekre (pl.: a szervezet által megvalósított gyerektáborok, fesztiválok, időszakos információs kampányok szervezésében való részvétel) van lehetőség. 

1. A pályázattípus célja

Az Európai Szolidaritási Testület önkéntes projektjei lehetővé teszik, hogy a civil célokat kitűző intézmények és szervezetek elhivatott fiatalokkal kerüljenek kapcsolatba és bevonják őket projektjeikbe. A projektek a szolidaritás nevében valósulnak meg, azzal a céllal, hogy a társadalmi kihívásokra reagáljanak, növeljék a közösség erejét és összetartozását, továbbá erősítsék a társadalmi befogadást.

2. A pályázásra jogosultak köre

Non-profit és for-profit szervezetek, valamint intézmények, amelyeket programországban alapítottak és érvényes vezető szervezeti minőségi tanúsítvánnyal rendelkeznek.

3. Támogatható tevékenységek

A csoportos önkéntesség keretében 10-40 fős csoport valósíthat meg 14-59 napos önkéntes tevékenységeket. A 18-30 éves fiatalok legalább negyedének külföldinek kell lennie, hogy a projekt interkulturális jellege biztosítva legyen. Az önkéntes csoportok a tevékenységük hosszából adódóan inkább projektalapú munkában vesznek részt, nem pedig a szervezet mindennapjaiban, így például támogathatják a szervezetek által lebonyolított szolidáris aspektussal bíró fesztiválok, gyermektáborok megvalósítását, részt vehetnek kulturális örökségek helyreállításában vagy állatvédelmi megmozdulásokban.

A projektek rövidsége lehetővé teszi, hogy a szervezetek olyan kevesebb lehetőséggel rendelkező fiatalokat is bevonjanak, akik egy hosszabb külföldi kalandba (még) nem mernek belevágni, de szeretnének interkulturális tapasztalatokat szerezni, kipróbálni magukat és önkéntesként tenni valamit a közösségért. 

4. A programban részt vevő országok

Programországok:

  • az európai uniós országok és
  • Liechtenstein, Izland, Észak-macedón Köztársaság, Törökország

Partnerországok:

  • Norvégia
  • Albánia, Bosznia-Hercegovina, Koszovó, Montenegró, Szerbia
  • Azerbajdzsán, Fehéroroszország, Grúzia, Moldovai Köztársaság, Örményország, Ukrajna
  • Algéria, Egyiptom, Izrael, Jordánia, Libanon, Líbia, Marokkó, Palesztina, Szíria, Tunézia
  • Oroszország

5. Pályázati feltételek

A pályázati feltételekről a pályázati útmutató önkéntességről szóló részében lehet többet megtudni. 

6. A támogatás mértéke

Önkéntes projektek keretein belül a Szolidaritási Testület a fiatal résztvevő utazási költségeit (lakhelytől a projekt helyszínéig és vissza, egyszeri alkalommal), lakhatását és étkezését támogatja. A fiatalok személyes kiadásokra zsebpénzt kapnak. A program külön támogatást nyújt kevesebb lehetősséggel rendelkező fiatalok bevonása esetén. További információk a pályázati útmutatóban találhatók.

7. A pályázás menete

A pályázás menetéről bővebben a linkre kattintva lehet olvasni.

8. A pályázatok beadásának határideje

2022-ben egy pályázatbenyújtási határidő van:

  • 2022. február 23. 12:00

A hivatalos pályázati felhívás a linkre kattintva olvasható.

9. Pályázati keretek

2022-ben a magyar nemzeti iroda által kezelt keretek:

Pályázati kategória
Éves keret
Önkéntesség
1.881.841 €
Szolidaritási projektek
306.779 €

10. Korábbi pályázati felhívások és útmutatók

2021


A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×