Szervezeteknek az Európai Szolidaritási Testületről

A közösség erejével egy szolidárisabb világért. Szervezetként vagy intézményként részt vennétek ebben? Ismerjétek meg a Szolidaritási Testületet!

Az Európai Szolidaritási Testület (European Solidarity Corps) támogatásával lehetővé teszi, hogy szervezetek és intézmények különböző szolidaritási tevékenységekben vegyenek részt. Szervezetként többféle formában fogadhattok vagy küldhettek önkéntest, valamint fiatalok csoportját segíthetitek saját szolidaritási projektjük megvalósításában. A program célja, hogy a közösség erejével egy szolidárisabb világ kialakulását segíthesse, választ adva a jelenlegi és a jövőbeli kihívásokra. 

A program szakpolitikai háttere

Az Európai Szolidaritási Testület 2021-2027-es időszakának megtervezésénél nagy szerepet kapott a program és az ifjúsági szakpolitikák közötti kapcsolat erősítése. Az Európai ifjúsági stratégia 2019-2027, és ennek részeként a 11 európai ifjúsági cél támogatása is a program céljai között szerepel.

Az Európai ifjúsági stratégia három fő tevékenységi területet nevez meg:

  1. bevonni (engage): cél a fiatalok demokratikus életben való részvételének ösztönzése;
  2. összekapcsolni (connect): cél a fiatalok egymáshoz közelítése Európán belül és kívül az önkéntes szerepvállalás, tanulási célú mobilitás, szolidaritás és a kultúrák közötti megértés elősegítése érdekében;
  3. felhatalmazni (empower): cél a fiatalok felelősségvállalásának ösztönzése az ifjúsági munka minőségének, elismertségének és innovációinak fejlesztésén keresztül.

Az Európai Szolidaritási Testület prioritásai a 2021-2027-es időszakban

A szakpolitikákkal való összekapcsolódás mellett az Európai Szolidaritási Testület felépítését, céljait és támogatási rendszerét a kitűzött prioritások is meghatározzák. 

A program prioritásai

  • a társadalmi befogadás és sokszínűség;
  • a fenntarthatóság, környezet- és éghajlatvédelem;
  • a digitalizáció és a digitális átalakulás; 
  • valamint az aktív társadalmi részvétel erősítése; 
  • és olyan éves célok támogatása, mint például a 2021-ben hangsúlyt kapó egészségügy támogatása és az egészséges életmód terjesztése.

Ezek a prioritások a projektcélok tekintetében, a pályázatértékelési szempontokban és a finanszírozási mechanizmusban is megjelennek.


Az Európai Szolidaritási Testület pályázattípusa

1. Önkéntesség

A Szolidaritási Testület támogatásával egyéni vagy csoportos önkéntes projektekbe vonhattok be 18-30 éves fiatalokat. Részletek az önkéntességről >>

2. Szolidaritási projektek 

Szervezetként fiatalok csoportját támogathatjátok abban, hogy megvalósítsák saját szolidaritási projektjüket. Részletek a szolidaritási projektekről >>

3. Humanitárius segítségnyújtás

Lehetővé tehetitek, hogy 18-35 éves fiatalok valamelyik harmadik országban önkénteskedjenek. Részletek a humanitárius segítségnyújtásról >>

Miért érdemes szervezetként vagy intézményként pályázni? 

Mert nemzetközi kapcsolatokra tehettek szert

Az Európai Szolidaritási Testület támogatásával izgalmas nemzetközi kapcsolatokra tehettek szert. Önkéntes projektek révén külföldi fiatalokkal dolgozhattok együtt, amiből nemcsak ti profitáltok szervezetként, hanem a helyi közösség is színesebbé válhat az interkulturális hatásoknak köszönhetően. A szervezet helyi és európai szinten is elismertebbé válhat így.

Mert hozzájárulhattok a fiatalok fejlődéséhez

Egyedi fejlődési lehetőséget nyújtotok azon fiatalok számára, akivel önkéntesfogadó vagy önkéntesküldő szervezetként dolgoztok együtt. Emellett kezdeményező fiatalok kiteljesedését is támogathatjátok, ha szolidaritási projektek megvalósításában segítitek őket. Bármelyikbe is vágtok bele, nem mindennapi élményben lesz része a fiataloknak – és nektek is!

Mert nemcsak egy lelkes csapattaggal, hanem új látásmóddal is gazdagodhattok

Lelkes, külföldi vagy hazai fiatalokkal együtt dolgozva új ötletekkel, új képességekkel, új munkamódszerekkel gazdagodhat a szervezet, ennek hatásaként pedig kreatívabbá és innovatívabbá válhattok. 

Mert fenntartható megoldásokkal és fenntartható célokért tehettek

A program prioritásai között szerepel a zöld célok támogatása az európai zöld megállapodással összhangban. Így nemcsak zöld projektmenedzsment-módszereket ismerhettek meg, de olyan tevékenységeket is megvalósíthattok, amelyekkel ezekért a célokért tesztek. Nem beszélve arról, hogy a projektek környezetbarát, fenntartható módon való megvalósításával, és ennek a hozzáállásnak a terjesztésével sokat tehettek önmagában is a környezetért.

Mert inkluzív társadalmat építhettek

A program támogatásával olyan kevesebb lehetőséggel rendelkező fiatalokat is külföldi élményekhez és izgalmas fejlődési lehetőséghez segíthettek, akik másképp ezt nem engedhetnék meg maguknak. Ráadásul a projekt céljaként is megjelölhetitek a társadalmi befogadás erősítését, így kapcsolatot teremtve a társadalom marginalizált csoportjai és a társadalom fejlesztéséért tenni akaró fiatalok között.