Gyakori kérdések az önkéntességről

Kérdésed van? Kezdd itt!

Mi az az Európai Szolidaritási Testület?

Az Európai Szolidaritási Testület (European Solidarity Corps – ESC)  egy európai uniós kezdeményezés. Célja, hogy lehetőséget teremtsen a fiataloknak arra, hogy egyes közösségek vagy a társadalom egészének érdekeit szolgáló önkéntes és szolidaritási projektekben vegyenek részt külföldön vagy a saját országukban. 

Több projekttípust is elérhetővé tesz: több mint 50 országban van lehetőség egyéni vagy csoportos önkéntességre, humanitárius segítségnyújtásra, illetve belföldön vagy határmenti régiókban szolidaritási projekt megvalósítására.


Milyen témájú projekteket támogat az Európai Szolidaritási Testület?

A Szolidaritási Testület célja, hogy a társadalmi kihívásokra reagáljon: természetvédelmi projektektől időseket támogató programokon át kulturális projektekig bármit találhatsz, ami megfelel az Európai Unió kitűzött céljainak és elveinek.


Hogyan vehetek részt a Szolidaritási Testület valamelyik önkéntes projektjében?

Az Európai Szolidaritási Testület projektjeiben azok a fiatalok vehetnek részt, akik 18-30 évesek és regisztráltak a Testület portálján. A regisztráció során néhány információt kell megadnod magadról (hol laksz, hány éves vagy, milyen témák érdekelnek, milyen fajta projektben szeretnél részt venni, milyen tapasztalattal, tudással rendelkezel); projektet azután kezdhetsz el keresni, hogy aktiváltad a profilodat. Az oldal egyfajta „társkeresőként” működik: te is kereshetsz olyan projekteket, amelyek érdekelnek, illetve a szervezetek is küldhetnek neked önkéntességgel kapcsolatos ajánlatot – amit természetesen nem kötelező elfogadnod, hogyha nem tetszik. A projektek kereséséhez itt találsz egy rövid útmutatót. Ha pedig szeretnél minél hamarabb információt kapni arról, hogy egy szervezet téged választott-e, töltsd le az Európai Szolidaritási Testület appot a mobilodra!

Ha önkéntes projektben szeretnél részt venni, keresned kell egy magyar támogató szervezetet. A támogató szervezet feladata lesz majd, hogy (a fogadó szervezettel együttműködve) segítse az önkéntes projektre való felkészülésedet, a projekted alatt probléma esetén a fogadó szervezet és közötted mediáljon, valamint a hazatérésed után a visszailleszkedésedet segítse.

Az önkéntessé válás 5+1 lépését az önkéntesség leírásában olvashatod el.


Hogyan találhatok támogató szervezetet?

Az Európai Ifjúsági Portál adatbázisában kereshetsz magadnak támogató szervezetet. Ehhez az kell, hogy a szervezet székhelyét Magyarországra állítsd be, a szerepkörét pedig önkéntességen belül „Supporting”-ra. Emellett város szerint is kereshetsz szervezetet, így könnyen megtalálhatod a hozzád legközelebb lévőt!


A Szolidaritási Testület egy jogi személy/szervezet/klub?

Az Európai Szolidaritási Testület egy európai uniós program. 


Mely országokban önkénteskedhetek?

  • az EU tagállamaiban
  • Törökország, Liechtenstein, Izland, Észak-macedón Köztársaság
  • Norvégia
  • Albánia, Bosznia-Hercegovina, Koszovó, Macedónia, Montenegró, Szerbia, Azerbajdzsán, Fehéroroszország, Grúzia, Moldovai Köztársaság, Örményország, Ukrajna
  • Algéria, Egyiptom, Izrael, Jordánia, Libanon, Líbia, Marokkó, Palesztina, Szíria, Tunézia
  • Oroszország


Ha voltam már Erasmus+ vagy EVS-önkéntes, akkor jelentkezhetek a Testület önkéntes projektjeire?

Volt Erasmus+ vagy EVS-önkéntesként csak akkor vehetsz részt a Testület önkéntes projektjében, ha az előzetes önkéntes tevékenységed maximum 59 napig tartott, vagyis rövid távú volt. Az önkénteskedéssel töltött összidő nem haladhatja meg a 14 hónapot; tehát ha előzetesen 59 napig vettél részt valamely uniós önkéntes projektben, a Testülettel még részt vehetsz egy (maximum) 12 hónapos projektben.


Voltam már csoportos önkéntességen. Jelentkezhetek egyénire is?

Igen, mindkét projekttípusban részt vehetsz, ezek nem zárják ki egymást.


Voltam már csoportos önkéntességen, de most megtetszett egy másik is. Jelentkezhetek rá?

Igen, annak nincsen korlátja, hogy hány csoportos önkéntes projektben veszel részt.


Kell nekem fizetni ezért?

Nem, vagy csak az igazán személyes költségeket. Önkéntes projektek esetén az Európai Unió fedez mindent, amire szükség van ahhoz, hogy részt vegyél a projektben: az utazást a helyszínre és haza, a szállást, az étkezést, a biztosítást. Emellett kapsz havi zsebpénzt is a mindennapi költségekre, valamint (2 hónapnál hosszabb projekt esetén) nyelvi támogatást és képzést, hogy minél könnyebben beilleszkedj a helyi közösségbe.


Milyen mértékű nyelvtudásra van szükség a részvételhez?

Általánosan elmondható, hogy a részvételhez nem kell beszélned az adott ország nyelvét, hiszen kapni fogsz nyelvtanulási lehetőséget. Azonban vannak olyan projektek, ahol a feladatok elvégzéséhez már a projekt elején szükséged lehet valamennyi nyelvtudásra, ezt a szervezet előzetesen jelzi majd!


A magyar társadalombiztosításomat fenn kell-e tartanom a projekt ideje alatt vagy ezt kiváltja a Szolidaritási Testület által felajánlott biztosítás, a Cigna?

A Cigna csak kiegészítő biztosítást nyújt. Azért, hogy az EGT-tagországokban is igénybe vehesd az orvosi ellátást, rendelkezned kell Európai Egészségbiztosítási Kártyával, amelyhez a magyar társadalombiztosítási jogviszonyodat folyamatosan fenn kell tartani (azaz fizetned kell a TB-t). 


Befejeztem az önkéntes projektem. Milyen lehetőségeim vannak még?

Itthon is tehetsz valami jót: valósíts meg szolidaritási projektet és tedd jobbá a környezeted!

Ha az önkéntes életérzés hiányzik, és másokat is motiválnál a részvételre: csatlakozz az ESC Alumnihoz!

Ha pedig még külföldre mennél, vegyél részt egy újabb csoportos önkéntes projektben, csatlakozz Erasmus+ ifjúsági cseréhez vagy egyetem alatt jelentkezz külföldi hallgatói ösztöndíjra, esetleg szakmai gyakorlatra!


Ha ennél speciálisabb kérdésem van, kihez forduljak?

Írj az esc@tpf.hu e-mail címre!


A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×