Hogyan lehetsz önkéntes külföldön?

Szeretnél belevágni egy külföldi önkéntességbe, de segítségre van szükséged? Kövesd az alábbi 5+1 lépést!

Az Európai Szolidaritási Testület (European Solidarity Corps – ESC) támogatásával külföldön lehetsz önkéntes több mint 50 ország számtalan lehetősége közül választva. Megtetszett az ESC lehetősége, és szeretnél egy külföldi kalandba vágni? Az alábbi 5+1 lépést követve megteheted!Tudtad? Az ESC az Európai Unió programja. ESC-önkéntesként uniós támogatással egyéni önkéntesként akár 12 hónapig segíthetsz egy szervezetet, míg csoportban 2-8 héten át. Szeretnél tenni azért az ügyért, ami igazán érdekel, és közben nemzetközi élményeket gyűjteni? Ismerd meg az ESC-t, és olvasd el, hogyan lehetsz önkéntes!


1. Regisztrálj a Szolidaritási Testület portálján!

Az oldalon létrehozhatod saját profilodat, megadva a korodat, nemedet, nemzetiségedet, érdeklődési területeidet és tapasztalataidat, valamint válogathatsz az aktuális önkéntes lehetőségek közül.

Tipp! Érdemes alaposan kitölteni a profilodat, mivel az oldalon önkéntest kereső szervezetek téged is megtalálhatnak, és a figyelmedbe ajánlhatják aktuális lehetőségeiket.

jelentkezz_onkentesnek_banner

2. Gondold végig, mit szeretnél!

Az ESC-vel nagyon sok fajta projektben vehetsz részt. Inkább rövidebb vagy inkább hosszabb projektbe vágnál bele? Melyik az az ügy, az a téma, amelyik kifejezetten érdekel, és a szívedet beleadva foglalkoznál vele? Melyik ország kultúrája vonz? Inkább kisebb vagy nagyobb településen tudod magad elképzelni?

Tipp! Minél jobban tudod, mit szeretnél, annál könnyebb lesz választani, és annál valószínűbb, hogy élvezni fogod az önkéntességet. Volt önkéntesek amúgy gyakran azt javasolják, hogy az adott lehetőség céljait, feladatait érdemes inkább nézni, mint azt, hogy hol lesz a projekt. Írj listát a preferenciáidról, ha kell!

Szolidaritási Testület önkéntes projekt artisták Németországban

3. Jelentkezz, jelentkezz, jelentkezz!

Olvasd el az aktuális lehetőségek leírásait, és jelentkezz arra, amelyik igazán tetszik! Lehet, hogy már elsőre pozitív választ kapsz, lehet, hogy több szervezetnél is próbálkoznod kell – a lényeg, hogy ne add fel.

Tipp! Az oldal mellett körbe nézhetsz specifikus Facebook csoportokban is. Keress arra, hogy European Solidarity Corps és volunteering!

4. Keress egy támogató szervezetet!

Ez a magyar szervezet segít majd abban, hogy felkészülj a kiutazásra mind adminisztratív, mind lelki szempontból. Emellett ehhez a szervezethez fordulhatsz akkor is, ha kint valamilyen problémád lenne a fogadó szervezettel, valamint tőlük kapsz támogatást a hazaérkezésed utáni visszailleszkedéshez is. Emiatt fontos, hogy szimpatikus legyen az, akit választasz! (Csoportos önkéntesség esetén nem minden esetben lesz támogató szervezet, ez projektfüggő.)

Tipp! Az Európai Ifjúsági Portálon is találhatsz támogató szervezetet. Beállítások: Organisation country > Hungary; Scope > Volunteering; Role > Supporting. Vagy magyarul: Székhely > Hungary; Alkalmazási kör > Önkéntes munka; Szerep > Támogatás.

esc_onkentesek_parton


5. „Találkozz” a fogadó szervezettel a projekt előtt!

Az egyik szervezet tevékenysége szimpi, és ők is szívesen fogadnának? Iktassatok be egy videóbeszélgetést, hogy végig tudjátok venni a részleteket és megnézd, hogy mennyire álltok készen a közös munkára, mennyire összeegyeztethetők az igényeitek.

Tipp! Mielőtt költöznél, alaposan olvasd át az önkéntes szerződést (Volunteering Agreement), amely meghatározza, milyen körülmények között leszel önkéntes. Ha kérdésed lenne, tedd fel bátran a támogató vagy a fogadó szervezetednek!

+1. Lélekben is készülj rá!

Ehhez kapsz majd segítséget is. Legyen szó az általános tudnivalókat tartalmazó Info Kitről, indulás előtti találkozóról vagy egy király applikációról, élj ezekkel a lehetőségekkel!

Tipp! Online toolként használhatod az Európai Szolidaritási Testület ingyen letölthető appját vagy az iPreapre nevű eszközt, valamint azt az Általános Online Képzést is, amit az ESC portálra regisztrálva érhetsz el.  
esc_onkentesek_kutyaval

Részletek

Ha szeretnél többet megtudni az önkéntes lehetőségekről vagy megnézni a témához kapcsolódó hasznos linkeket, kattints ide!