Fiataloknak az Európai Szolidaritási Testületről

Szeretnéd jobbá tenni a világot, de nem tudod, hogyan kezdj hozzá? Értékes tapasztalatokat és élményeket szereznél? Fontosnak tartod, hogy legyen fejlődési lehetőséged? Csatlakozz a Szolidaritási Testülethez!

Az Európai Szolidaritási Testületről

A Szolidaritási Testület (European Solidarity Corps – ESC) az Európai Unió programja, amely támogatásával lehetővé teszi, hogy különböző szolidaritási tevékenységhez csatlakozz. Így amellett, hogy jobbá teheted a világot, izgalmas élményekben és intenzív fejlődési lehetőségben lehet részed!

A Szolidaritási Testület révén kapcsolatba kerülhetsz:

  • olyan szervezetekkel vagy intézményekkel, amelyek egy számodra is fontos célért tesznek;
  • hozzád hasonlóan gondolkozó emberekkel, akikkel akár közösséget is építhetsz; 
  • olyan mentorral, trénerrel, koordinátorral vagy coach-csal, aki támogat téged a folyamatban;
  • egy új közösséggel vagy annak egy segítséget igénylő részével!

A Szolidaritási Testület:

  • hozzáférhető: céljai között szerepel, hogy kevesebb lehetőséggel rendelkező fiataloknak is elérhetővé tegyen különböző tevékenységeket;
  • zöld: prioritásai között szerepel a fenntarthatóság és a környezetvédelem, az Európai zöld megállapodás célkitűzéseit is támogatva;
  • támogatja a digitális átállást: számtalan applikációval, online felülettel segíti majd a te tanulási folyamatodat is;
  • erősíti az aktív társadalmi részvételt és az aktivizmust: hiszen a segítségével olyan tevékenységbe tudsz bevonódni, amelyekkel a társadalomért tehetsz!

Projekttípusok

A Szolidaritási Testület támogatásával változatos projektekben vehetsz részt. Témájuk a környezetvédelemtől kezdve a nemek közötti egyenlőségen át az idősek támogatásáig sok minden lehet. Nemcsak céljukat tekintve változatosak: a program több mint 50 országban elérhető, a projektek két héttől akár egy évig is tarthatnak és hazaiak vagy nemzetköziek is lehetnek.

Önkéntesség: önkéntesként egyéni vagy csoportos projektben vehetsz részt. Csoport tagjaként 2-8 héten át segítheted egy szervezet projektjét, míg egyénileg 2-12 hónapig csatlakozhatsz a szervezet mindennapjaihoz. Részletek az önkéntességről >>

Szolidaritási projektek: ha a saját ötletedet vagy a barátaiddal közös terveteket váltanád valóra uniós támogatással, ez a te tereped! Szolidaritási projektet minimum öt, 18-30 éves fiatal valósíthat meg azért, hogy hazai vagy akár határmenti közösségi kihívásokra reagáljanak. A projekt 2-12 hónapig tarthat. Részletek a szolidaritási projektekről >>

Humanitárius segítségnyújtás: Európán kívüli országokban segítenél? Humanitárius segítségnyújtáshoz 18-35 éves résztvevők csatlakozhatnak, hogy valamelyik harmadik ország közösségét segítsék a kihívások leküzdésében. Részletek a humanitárius segítségnyújtásról >>

Miért érdemes az Európai Szolidaritási Testülethez csatlakoznod?

Mert tapasztalatokat és tudást szerezhetsz

Itt nem az iskolában megszokott módon, de nagyon sokat fogsz tanulni. Olyan tapasztalatokat szerezhetsz, amiket másként nem! Külföldi projektben önállóságra tehetsz szert, új nyelvet és dolgokat tanulhatsz, külföldi ismerősöket szerezhetsz, és így tovább… Szolidaritási projektek esetén pedig megtapasztalhatod, milyen a saját ötletedet megvalósítani, hogyan lehet jól csapatban dolgozni, milyen képességek kellenek a projektmenedzsmenthez… igazi vállalkozóvá válhatsz!;) Ezek az élmények később is sokat jelentenek majd, amikor állást keresel.

Mert adhatsz valamit

Az Európai Szolidaritási Testület a közösség erejére épít. Egy szervezettel vagy a barátaiddal közösen tehettek valamit a társadalomért, a közösségért, a környezetért… a jövőért.

Mert megismerhetsz egy új kultúrát

Külföldi projektek esetén nemcsak a fogadó országod kultúráját ismerheted meg, de akár olyan nemzetközi csapatba is kerülhetsz, amelynek tagjai különböző országokból érkeztek. Hazai projektek esetén is felfedezhetsz valami újat: azt a közösséget vagy társadalmi réteget, akit támogatsz. Megtapasztalhatod, milyen mások szemüvegén át látni a világot!

Mert támogatást kapsz ehhez

Pénzügyi és átvitt értelemben is. A program célja, hogy mindenki számára nyitott lehessen, anyagi vagy földrajzi helyzettől függetlenül. A projektek során ráadásul olyan támogatást is kapsz, ami a tanulási és tapasztalatszerzési folyamatot könnyíti meg.