Empátia és segítség a mozgás útján

A Virtues in Action szolidaritási projekt 2023-ban elnyerte A Közösség Ereje Nívódíjat. Tudd meg, mi tette kiemelkedővé a kezdeményezést!

Wu De harcművészeti Egyesület három fiatalja gyerekeknek mozgást tanít
Empátia és segítség a mozgás útján

A Virtues in Action – Erények a gyakorlatban szolidaritási projekt célja az volt, hogy két elhanyagolt társadalmi csoport, az óvodások és az idősek egészségéhez járuljon hozzá. Szabó Vendellel, a kezdeményezés egyik megvalósítójával beszélgettünk.

Mesélj nekem egy kicsit a projektetekről! Miket csináltatok, mi volt a célotok?

A projektünk célcsoportja egyrészt az idősek voltak, másrészt az óvodások meg a kisebbek. Azokat a korcsoportokat próbáltunk elérni, akik kicsit elhanyagoltak társadalmi szinten, kevesebb lehetőségük van mozgásra. A gyerekeknek a megelőzéscélú mozgást adtuk át, és azzal foglalkoztunk, hogy megszeressék sportolást. Az időseknek pedig inkább olyan mozgásformákat tanítottunk, amiket akkor is meg tudnak csinálni, ha valamilyen mozgástartományban korlátozottak.  

Hogyan állt össze a szolidaritási projektet megvalósító csapat?

Mindenki a Wu De Harcművészeti Egyesület tagja volt. Úgy próbáltuk összeállítani a csapatot, hogy minden területre olyan ember jusson, aki abban jártas. Volt, aki a fiataloknak és az időseknek mutatta be a gyakorlatokat, és volt, aki a videókat vette fel és vágta meg. Megint más a kommunikációban segített, illetve voltak szakmai segítőink is. Ilyen volt Kovács Eszter, az egyesület elnöke, aki a gyerekekkel való foglalkozások kitalálásához nyújtott támogatást, és Dr. Kovács Mihály ortopéd orvos, traumatológus sportorvos, aki pedig az idősek mozgásának fejlesztéséhez adott tanácsokat.

A projekt milyen hatással volt a helyi közösségre?

A gyerekektől kicsit nehezebb megtudni azt, hogy milyen élmények érték őket, mert ha egy óvodást megkérdezünk, hogy érezte magát, nem ad erre egzakt választ. Én úgy gondolom, hogy mindannyian jól érezték magukat, és olyan dolgokat tanulhattak, amikre a későbbiekben remélhetőleg emlékezni fognak, amiket talán továbbvisznek felnőtt korukban is.

Az idősebbeknél azt vettem észre, hogy őket nagyon-nagyon pozitívan érintette. Idősotthonokban tanítottunk nekik csikunggal és dógival kapcsolatos mozgásformákat, és látszott, hogy mennyivel vidámabbak voltak utána, vagy akár a foglalkozás közben. A szürke hétköznapjaikba egy olyan dolgot emeltünk be, ami kuriózumnak számított; egy olyan mozgástípus volt, amit ők le tudtak követni, és jól érezték magukat utána.

Wu De Harcművészeti Egyesület fiataljai időseknek tornát tartanakFotó: Wu De Harcművészeti Egyesület

Mire vagy a legbüszkébb az elért eredmények közül?

Annak ellenére, hogy közbevágott a covid és egy világválság, a legjobbat tudtuk kihozni a projektből. A lezárásokkor sem mondtuk azt, hogy keresztbe tesszük a kezünket, mert nem lehet csinálni semmit, hanem akkor is pörgött tovább az agyunk, kerestünk alternatívákat. Kimentünk a Ligetbe itt, Szegeden, és összeraktunk néhány óra alatt egy időseknek szánt oktatóvideót videót azért, hogy megmaradjon a kontakt és közelebb hozzuk hozzájuk a természetet. A csapatomnak szívügye volt az, hogy a nehézségek ellenére adjunk valami pluszt az embereknek.

Magára a szolidaritási projektet megvalósító csapatra milyen hatással volt a projektmegvalósítási folyamat?

Azt gondolom, hogy mindenki nagyon sokat tanult belőle, akár csak kitartás szempontjából. Akkor is mentünk tovább, amikor a sokadik akadályt görgette elénk az élet. Akik aktívan foglalkoztak a gyerekkekkel vagy az idősekkel, azt mondták, hogy ez az élmény nagyon sokat hozzátett a gondolkodásukhoz. Megtanította nekik, hogy másokkal is foglalkozni kell és érdemes, nem csak a saját dolgainkkal. Ott vannak a fiatalok, akiknek sokat lehet adni, segíteni őket. És az idősek, akikről nagyon sokszor megfelejtkezünk, azt hisszük, hogy már nem aktív részei a társadalomnak, pedig azok, és fontos empátiával fordulni feléjük. Eljön majd az az idő, amikor mi leszünk az ő helyükben, és nekünk is jól esne, hogyha fiatalok pezsdítenék fel az életünket. Talán nekem is ez volt a legérdekesebb tapasztalat, mert ezelőtt nem volt az idősebb korosztállyal ilyen jellegű tapasztalatom.

Melyik volt a projekt legemlékezetesebb pillanata?

Több ilyen is van, de talán azt emelném ki, hogy hogyan kezeltük azt, amikor az idősekkel nem tudtunk találkozni a korlátozások miatt. Be voltak zárva, nem tudtak kimenni a természetbe, így eszünkbe jutott, hogy csinálunk nekik egy erdőfürdőzést, ami a japánoknál szokás. Kimennek az erdőbe, és ráhangolódnak a természetre, átveszik az energiáit, kikapcsolódnak. Miért is ne csinálhatnánk egy virtuális erdőfürdőzést az időseknek a ligetben? Biztosan nagyon mókásan néztünk ki kívülről, ahogy egy kamerával sétáltunk fel-alá az erdőben. Utána pedig kicsit megszerkesztettük a videót: raktunk alá erdőhangokat, hogy jobb legyen a hangulata. Egyszerű dolog volt, de nagyon jó visszajelzéseket kaptunk rá, segített nekik a bezártság elleni küzdelemben.

Mostanában mennyire vagy társadalmilag aktív? 

Jelenleg kung-fut és fizikát oktatok, így elég sok közösséghez kapcsolódok, az óvodásoktól kezdve egészen az idősebb korosztályig. Próbálom terjeszteni a mozgás szeretetét, illetve beszélgetek a tanulókkal az órák után az adott korosztálynak megfelelő témákról, hogy a személyiségfejlődés, az empátia, a másokra való odafigyelés is figyelmet kapjon. Szerintem a mostani világ nem arra megy, hogy figyeljünk egymásra, hanem inkább az egyéni célok kapnak hangsúlyt. Az, hogy valósítsd meg önmagad. Pedig nagyon fontos lenne, hogy társadalmi szinten segítsük egymást. Már csak azért is, mert nem hallottam még senkit, aki azt mondta volna, hogy rossz érzés volt segíteni másoknak. Szóval én próbálom ezt a dolgot továbbvinni így a munkám kapcsán is.

Wu De Harcművészeti Egyesület A Közösség Ereje Nívódíjjal

A projektről

A Wu De Harcművészeti Egyesület Virtues in Action – Erények a gyakorlatban című szolidaritási projektjének célja az volt, hogy az óvodás gyerekek és az idősek otthonában élő felnőttek mozgáskultúráját, egészségét fejlesszék különböző foglalkozások révén. Amikor a koronavírus világjárvány miatt nem tudtak találkozni a célcsoporttal, a szolidaritási projektet megvalósító fiatalok oktatóvideókat készítettek nekik, amelyek elérhetők a Virtues in Action Youtube oldalon. A projekt 2023-ban elnyerte az Európai Szolidaritási Testület által támogatott kiemelkedő kezdeményezéseknek járó A Közösség Ereje Nívódíjat.