"Ez az egész több mint egy határozott időre szóló, egyéves együttműködés"

Önkéntesfogadás az inklúzió jegyében

menedekhazbor
"Ez az egész több mint egy határozott időre szóló, egyéves együttműködés"

Hogyan tehetik teljesebbé egy szociális intézmény munkásságát külföldi önkéntesek? A hajléktalan embereket és rászoruló családokat támogató Menedékház Alapítvány munkatársa osztja meg több éves tapasztalatát.

Az Európai Szolidaritási Testület célja, hogy 2021-2027 között még jobban erősítse a társadalmi befogadást. Ezt kétféleképpen igyekszik támogatni: egyrészt a kevesebb lehetőséggel rendelkező fiataloknak hivatott lehetőségeket nyújtani, másrészt pedig a tenni akaró önkénteseket összekötni a társadalom olyan rétegjeivel, akik speciális támogatást igényelnek. Az utóbbira jó példa a Menedékház Alapítvány munkássága. ​

Szervezet: Menedékház Alapítvány
Az alapítvány két területen aktív: 55 év feletti hajléktalan embereknek nyújt lakóhelyet és támogatást, rászoruló családoknak pedig átmeneti otthont. „2012 óta foglalkozunk külföldi önkéntesekkel, az utóbbi években 4 főt fogadunk 12 hónapra. Az önkéntesek egyrészt az idősebbekkel foglalkoznak, például elkísérik őket múzeumba, színházba, moziba, orvoshoz. De nagyrészt a gyerekkel, akiknek mesedélutánokat, filmklubokat, nyelvórákat tartanak, a táboroztatásukban segítenek. Sokszor van interkulturális főzőklub is, amiben a nálunk lévő anyukák vesznek részt: megmutatják főzőtudományukat a külföldi önkénteseknek, a külföldi önkéntesek pedig a saját országuk gasztronómiáját az anyukáknak. Emellett van Budapest belvárosában egy Mozaik nevű adományboltunk, ahol naponta egy-egy önkéntes dolgozik. Ez egyfajta kiszakadási lehetőség nekik az ügyfélmunkából, az intézményi keretek közül” – osztotta meg Surányi Ákos, a Menedékház Alapítvány önkénteskoordinátora. 
„A lakók megszokták és szeretik a külföldi önkénteseket, üde színfoltnak tartják őket. Aranyos, amikor a külföldiek már tudnak néhány magyar szót gagyogni, és feloldódik a viszony. A gyerekekkel ez gyorsabban megy: nekik az a fontos, hogy valaki törődik velük, nem kell, hogy közös nyelvet beszéljenek. A szülők pedig nyitottabbá válnak, amikor látják, hogy a gyerekek örülnek az önkénteseknek.”

menedekhaz1

Világjárvány intézményi keretek között

„2020 tavaszán nálunk is sok minden megváltozott. Láttuk, hogy milyen hátulütőkkel jár, ha magyarul nem értő önkéntesek vannak nálunk, amikor az átmeneti otthonban élő 25-30 iskoláskorú gyereknek a távoktatás útvesztőjében kell érvényesülni. Ebben a magyarul nem beszélő önkéntesek nem tudtak segíteni. Emiatt 2020 szeptemberétől a fennállásunk óta először fogadtunk magyarul is beszélő, határon túlról származó önkénteseket.”
Ebben az időszakban nemcsak a távoktatás jelentett kihívást. „A Covid idején volt egy időszak, amikor izoláció alatt állt az intézmény az idős, még nem beoltott lakók érdekében. Ekkor az önkéntesekkel közösen vásároltunk be a lakóknak, és szükség volt olyan igények kielégítésére is, amik kevésbé „romantikusak”. Gondolok itt az alkohol-cigaretta-szerencsejáték Bermuda-háromszögére. Az önkéntesek mélyen elgondolkoztak ezen a helyzeten… De a moralizálást félre kellett tenni, és gyakorlatiasan kellett felfogni azt, hogy hogyan tudjuk az ügyfeleket megvédeni. Akkor nem maradtak volna az izolációban, ha ezeket a dolgokat nem kapják meg. Ráadásul, mivel ez a saját pénzükből ment, nem lehetett kiskorúsítani az ügyfeleket, nem dönthettük el mi, hogy mi az, amit megvehetnek.”
„A magyarul is beszélő önkéntesekkel a munkatársaknak könnyebb volt együttműködni, de azzal nem számoltunk, hogy a lakók és az önkéntesek viszonya is más lesz így. Kialakult néhány játszma, mivel eltűntek a nyelvi korlátok. A szociális munkások éveken át tanulják, hogyan lehet tartanai a határokat, de a fiatal önkénteseket nem tudtuk erre kellőképpen trenírozni. A tapasztalatok azt mutatták, hogy ezzel a későbbiekben jobban kell számolnunk.”
A Menedékház Alapítvány a következő időszakban nyolc önkéntest tervez fogadni az Európai Szolidaritási Testület támogatásával. Az önkéntesek fele magyarul is beszélni fog, hogy a szervezet kombinálhassa a járványhelyzet alatt szerzett tapasztalatokat a korábbi évek gyakorlataival.

menedekhaz2

Egyéni fejlődési lehetőség

Egy-egy ilyen projekt nemcsak a célcsoportra van nagy hatással, de a részt vevő önkéntesekre is, és külön figyelmet kell fordítani arra, hogy ezt a fejlődési folyamatot támogassa a szervezet. „Az önkéntesek 20-24 évesek, nagyon fiatalok. Az itt tapasztaltak kvintesszenciáját viszik tovább, beépül a személyiségükbe, az eszköztárjukba” – mesélte Ákos. „Nagyon sok impulzus éri őket, sok nehéz sorsú emberekkel találkoznak. Az idősek körében gyakori a haláleset, a családok átmeneti otthonában meg nagy a fluktuáció. Ezeket közösen szoktuk feldolgozni. Hétfőnként átbeszéljük, hogy kinek milyen élményei voltak, mi az, amin változtatna, mi az, amit nehézséget vagy éppen örömöt okozott neki. A feladatokat igyekszem úgy alakítani, hogy élményt adjanak, és legyen bennük tanulási folyamat is. Nyilván merülnek fel kihívások és hibák, de fontos, hogy megpróbáljunk úgy együtt dolgozni, hogy ezek tanulási lehetőséget jelentsenek. Ez az egész élmény meg tudja erősíteni az ember személyiségét, a másokkal való kapcsolatát, az értékrendjét.”

Nemcsak a célcsoport, a szervezet is sokat kap

Egy-egy önkéntes projekt természetesen a szervezeti dolgozókra és magára a szervezetre is hatással van, színesebbé teszi a mindennapokat. 
„A dolgozók és az önkéntesek között egy év alatt igazi közösség alakul ki. A dolgozók látják, hogy lehet számítani az önkéntesekre, ráadásul új impulzusokat kapnak. Amikor valaki elfárad, segít, ha azt látja, hogy a másik eljött a saját hazájából azért, hogy segítsen, ráadásul önkéntesen és lelkesen csillogó szemekkel csinálja ezt. Ez a kollégák motivációját is meg tudja újítani” – osztotta meg tapasztalatait Ákos. „Emellett kapcsolati tőke is valamilyen szinten. Nekünk fontos az, hogy külföldre viszik az alapítvány jó hírét. Volt már, hogy az önkénteseken keresztül találtunk külföldi partnert. Vannak önkéntesek, akik itt maradtak, velük a mai napig tartjuk a kapcsolatot, sokszor például az új önkénteseknek tartanak magyar órát. Ez az egész több mint egy határozott időre szóló, egyéves együttműködés.”
Az Európai Szolidaritási Testület támogatásával szervezetek és intézmények fogadhatnak 18-30 éves önkénteseket. Az egyéni önkéntes projektek 2-12 hónapig tartanak, a fiatalok a szervezet mindennapjaiba csatlakoznak be. A csoportos önkéntes projektek 14-59 napig tartanak: ezalatt 10-40 fős, nemzetközi csapatok segítik a szervezet valamely projektjét (pl. fesztiválszervezés, táborok). További információ: https://szolidaritasitestulet.hu/

© Fotók: Menedékház Alapítvány
Készítette: Hargitai Ágnes, Tempus Közalapítvány